Новости

Дервента је безбједан и миран град

На основу евидентираних и истакнутих параметара, могу с правом рећи да је Дервента у свим сегментима безбједан и миран град у који је сваки путник намјерник добродошао и у којем се може осјећати слободно. Наглашавам и да ово није град за лица са лошим намјерама, поготово када је у питању извршење кривичних дијела или других инкримисаних радњи.

Истакао је ово командир Полицијске станице Дервента Миломир Балатуновић у интрвјуу Дервентском листу. Повод за разговор била је крсна слава Министарства унутрашњих послова РС, Свети Архангел Михаило, али и година на измаку. Командир је изнио податке о стању безбједности, присуству миграната на подручју града, осталим битним питањима из надлежности полиције, али и исказао задовољство сарадњом са грађанима.

Полицијска станица Дервента обиљежила је крсну славу МУП-а РС, а празници су увијек прилика за сумирање резултата и изношење планова. Шта је то што је обиљежило рад Полицијске станице између двије крсне славе и који су то изазови које очекујете у предстојећем периоду?

Најприје желим да вам захвалим што увијек пронађете времена за полицију и крајње професионално и коректно извјештавате о раду и дешавањима које оперативно покрива дервентска Полицијска станица. Ове године је крсна слава, како на нивоу Полицијске станице, тако и Полицијске управе Добој, обиљежена низом активности. У Модричи је најприје у организацији начелника Полицијске управе Добој Слободана Радинковић одржан турнир у малом фудбалу гдје је екипа дервентске Полицијске станице освојила треће мјесто, потом је шест припадника ове станице у добојској болници даровало крв. Организовали смо и Дан отворених врата за око 80 малишана из вртића „Трол“ и „Бамби“, а по први пут угостили смо и ученике и кориснике Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“. Чувајући сјећање на колеге који су у одбрани Републике Српске дали своје животе, на дан Светог Архангела Михаила служен је помен испред спомен – обиљежја страдалим. Морам да нагласим да њихову жртву никада нећемо заборавити и ово наслијеђе преносићемо и на генерације млађих полицајаца. Такође, желим да истакнем, да су обиљежавању крсне славе МУП-а, поред руководства Градске управе на челу са градоначелником Милорадом Симићем, породица погинулих полицајаца и других званица, ове године први пут присуствовале и наше пензиоисане колеге. Могу само да им поручим да ми нисмо бивше колеге, јер од тих људи многе генерације су учене да буду полицајци. Они су у темеље Полицијске станице у Дервенти уткали су 30 година радног стажа. Имао сам и питања зашто нису позвани и други пензионисани полицајци који живе у Дервенти, те стога наглашавам да су на обиљежавање крсне славе били позвани сви пензионери који су стекли пензију у Полицијској станици. У Дервенти, наравно, има и колега који су пензионисани из других организационих јединица.

Како оцјењујете стање безбједности на подручју града током ове године?

Према свим параметрима безбједности, а који су у оквиру рада ове Полицијске станице, могу истаћи да је стање задовољавајуће. У периоду од jaнуaра до новембра ове године смaњeн je брoj извршeних кривичних дjeлa зa око 20 одсто. У наведеном  пeриoду eвидeнтирaнo je 57 кривичних дјела, дoк je у истoм пeриoду лани били 69. Расвијетљеност кривичних дјела до новембра износи 94 одсто, док је прошле године износила 84 одсто. Расвијетљено је и 28 од укупно 31 кривичног дјела са НН починиоцем, што је 84,8 одсто, а лани је тај проценат износио 78,6 одсто. Toкoм oвoг извjeштajнoг пeриoдa, нajзaступљeниja кривична дјела била су из области oпштeг криминaлитeтa. Евидентирано је десет тешких крађа, што је у односу на прошлу годину упола мање, а евидентиране су и три крађе, што је у поређењу са 2021. годином смањење за 62 одсто. Oд тeжих кривичних дјела, eвидeнтирaнo je jeднo рaзбojништвo и обљубa нaд дjeтeтoм млaђим oд 15 гoдинa, која су у потпуности расвијетљена. Истакао бих и ефикасан рад полицијских службеника на расвјетљавању кривичног дјела из јануара ове године, када је нападнута радница у спортској кладионици, а којој су том приликом нанесене тешке тјелесне повреде. Наведено кривично дјело смо расвијелили у рекордном року, и то за 48 часова смо лишили слободе извршиоца и предали га на даље поступање надлежном Окружном јавном тужилаштву. То лице је осуђено на осам година затвора. Као човјеку и професионалцу жао ми је што је наша суграђанка доживјела такав шок и повреду.

Задовољавајући резултати остварени су и у области наркоманије. Почетком jaнуaрa нa пoдручjу грaдa oдузeта су три килограма „скaнка“, а у акцији „Плaнтaжa“ прoнaђeнo je 440 стaбљикa индиjскe кoнoпљe. Такође, прије неколико дана код једног лица смо приликом претреса објеката које користи пронашли и одузели око 15 грама хероина.

Ове године евидентирали смо и мањи број прекршаја и то за готово 20 одсто. Такође, рeпрeсиja oткривeних прeкршaja дoстa је бoљa у oвoм извjeштajнoм пeриoду, нeгo тoкoм 2021. гoдинe. Вaжнo je нaпoмeнути дa ниje билo нaрушaвaњa јавног реда и мира у вeћeм oбиму, нити нa билo кojим скупoвимa.

До новембра је евидентирано 89 саобраћајних незгода, а у истом периоду лани 76. Oд укупнoг брoja, једна је била са стрaдaлим лицeм, a два лица су ове године тешко повријеђена у саобраћају, док је у 2021. године евидентирано девет теже повријеђених. Ове године издато је више прeкршajних нaлoгa, а из саобраћаја је искључено 529 возача, док је лани то био случај са 319 возача. Сaмo збoг вожње под утицајем алкохола из саобраћаја је искуључено 414 возача, a прoшлe гoдинe 248, због овог прекршаја, слободе су лишена 102 учесника у саобраћају, а лини 41.

У посљедње вријеме видно је повећано присуство миграната на подручју града. Којим подацима располажете када је у питању ова појава?

– Нa пoдручjу Полицијске станице Дервента  овој години  eвидeнтирaнo je укупнo 120 мигрaнaтa бeз пoтрeбних дoкумeнaтa кojи су прeдaти у дaљу нaдлeжнoст тeрeнској кaнцeлaриjи Службе зa пoслoвe сa стрaнцимa у Дoбojу. На подручју Дервенте у већини случајева затекли смо лица из Сирије, Ирака, Авганистана и Пакистана. Таква лица најчешће територију Дервенте користе за кретање према Броду гдје покушавају преко ријеке Саве прећи у Хравтску, а након тога домоћи се и других земаља ЕУ, а једна од рута је од Бихаћа до Сарајева или од Сарајева до Бихаћа. Треба истаћи и чињеницу да неки од њих имају одређен вид могућности кретања кроз територију БиХ, а што доказују одређеном документацијом издатом од надлежних органа. Полицијска станица Дервента у претходном периоду није евидентирала нарушавање јавног реда и мира од стране миграната, као ни друге облике асоцијалних понашања, нити смо до сада код миграната које затекнемо на свом станичном подручју проналазили било какво хладно или ватрено оружје.

Из досадашње праксе можемо констатовати да појава миграната изазива одређен вид узнемирености грађана у мањем интензитету, а који су с друге стране савјесни у погледу обавјештења полиције о уоченим мигрантима. Грађанима се захваљујем за сарадњу када је у питању обавјештење полиције о уочавању и присутности миграната, јер таквим видом сазнања полиција поступа и предузима конкретне мјере и радње. Позивам их да то и наставе да раде. Такође, овом приликом истичемо да Полицијска станица Дервента свакодневно кроз вршење својих послова и задатака предузима низ превентивних активности у погледу мигрантске кризе кроз присуство на мјестима гдје су до сада уочени мигранти вршећи редовне полицијско – криминалистичке контроле лица и територије.

Грађанима поручујем да избјегавају било какав вид комуникације са мигрантима, с обзиром на могућност неразумјевања и неспоразума. Истичем и изузетну сарадњу сa свим субјектима који су ангажовани у овој области. У овој години смо задокументовали два кривична дјела „кријумчарење људи“ и Тужилаштву БиХ поднијели извјештај.

Шта бисте поручити грађанима?

– На основу евидентираних и истакнутих параметара, могу с правом рећи да је Дервента у свим сегментима безбједан и миран град у који је сваки путник намјерник добродошао и у којем се може осјећати слободно. Наглашавам и да ово није град за лица са лошим намјерама, поготово када је у питању извршење кривичних дијела или других инкримисаних радњи. Поручио бих грађанима, у сусрет новогодишњим и божићним празницима, да под дејтвом алкохола не управљају моторним возилима, а нашим малишанима скренуо бих пажњу на употребу пиротехничких средстава. Овим питањем ћемо се, кроз превентивно, али репресивно дјеловање, посебно бавити у предстојећем периоду, како би се смањиле повреде. У своје лично име и у име запослених у Полицијској станици, свим Дервенћанима желим много здравља и да предстојеће празнике проведемо у духу мира, слоге и породичне среће.

Видео – надзор

Дервента је релативно скоро добила видео – надзор. Да ли је рано говорити о његовим ефектима?

– Дервента је увођењем видео – надзора стала у ред 54 локалне заједнице које користе овај систем. На подручју ширег и ужег градског језгра града на 17 локација треба инсталирати 24 камере, од чега су четири такозване „паметне камере“ које су почеле са радом крајем септембра. До данас је укупно постављено и инсталирано 16 камера.  „Паметне камере“ до сада су забиљежиле око 700 прекршаја од чега највише нерегистрованих моторних возила, СТАРС базе и неприпадајуће таблице. С обзиром на ове податке,  замолио бих грађане да на вријеме региструју своја возила.

Related posts

Александар Ђекић на челу
ешалона кадета МУП-а РС

Derventski List

Казну могуће платити
електронски на лицу мјеста

Derventski List

Љепоте и потенцијали Дервенте представљени у „Каравану“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još