EкономијаИЗДВОЈЕНО

ДЕРВЕНТИ ПОНУЂЕНО СНАБДИЈЕВАЊЕ ПРИРОДНИМ ГАСОМ

На позив генералног директора Рафинерије нафте у Броду Анатолија Караљуса у овој компанији одржан је радни састанак са делегацијом општине Дервента коју је предводио начелник општине Милорад Симић.

Како је саопштено из Општине управе Дервента, у оквиру посјете Рафинерији, делегација општине Дервента, имала је прилику да се упозна са новим текућим пројектима изградње соларне електране (1 МW), изградњом дистрибутивне мреже за пријем гаса, постројењем гасне -компресорске станице за производњу и даљу дистрибуцију компримованог гаса (CNG) на тржиште.

– У Рафинерији нафте у Броду, као и на територији Хрватске, већ су завршени сви радови на инфраструктури за транспорт гаса. Као завршна фаза пројекта у октобру се очекује добијања дозволе и почетак изградње проласка испод ријеке Саве, након чега ће бити испоручене прве количине гаса у Рафинерију нафте Брод – наводи се у саопштењу.

Генерални директор Рафинерије нафте Брод Анатолиј Караљус истакао је да ће сва постројења Рафинерије од децембра као погонски енергент користити природни гас чиме ће се, како је рекао, створити значајне финансијске уштеде и еколошки ефекти.

Компримовани гас биће 24 часа доступан крајњим потрошачима, било да се ради о индустријским и комерцијалним објектима, управним или комуналним зградама, школама, здравственим установама.

Начелник општине и генерални директор Рафинерије нафте Брод разговарали су о могућности испоруке опреме и компримованог природног гаса потрошачима на територији општине Дервента, чиме би се и другим привредним субјектима омогућила значајна уштеда и повећање производне ефикасности, а тиме и уштеда  средстава  у буџету и побољшање еколошке ситуације током гријне сезоне у Дервенти.

Како је договорено, о томе ће се разговарати и током наредног састанка.

Компресорска станица

У Рафинерији нафте Брод у току је пројектовање гасне сабирне компресорске станице капацитета до 40 милиона метара кубних, која би са радом почела у марту 2021. године.

Related posts

Ускоро вакцинација трећом дозом

admin

СПРЕМНЕ ВИРТУЕЛНЕ ШЕТЊЕ КРОЗ ЗАНИМАЊА

admin

У ДЕРВЕНТИ ГЛАСАЛО 41 ОДСТО БИРАЧА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još