ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервентски вашар на листи културног насљеђа Српске

Дервентски вашар, једна од најстаријих манифестација на овим просторима, са традицијом дугом 169 година, увршћен је на Листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске.

Министарство просвјете и културе Српске дало је протеклих дана позитиван одговор на приједлог Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ да Листа нематеријалног културног насљеђа РС буде проширена традиционалном дервентском манифестацијом. Приједлог је припреман у сарадњи са стручним консултантима из Музеја РС.

– Током прошле године одржали смо неколико састанака са кустосима и савјетницима Музеја РС о овој теми, а иницијативу смо преузели јер сматрамо да мало који град обилује културном баштином као Дервента, а нарочито елементом који има тако дугу традицију. Дервентски вашар има све аргументе да буде на Листи нематеријалног културног насљеђа, те смо уз помоћ представника Музеја РС и послије прикупљања потребне документације, предложили дервентски, односно Великогоспојински вашар за листу. Почетком ове године добили смо потврдан одговор од Министарства просвјете и културе – објаснила је директорица Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ Мирјана Плиснић истакавши задовољство што је управо из ове установе потекла иницијатива за очување једног елемента дервентске традиције.

Плиснићева је додала и да су планирана даља етнолошка истраживања дервентске општине ради утврђивања и заштите других значајних сегмената дервентске традиције.

– Планиран је ангажман стручних лица, попут  етномузиколошка која ће провести етнолошка истраживања о традиционалном инструменту нашег краја, шаргији. Постоји много сегмената по којима је Дервента јединствена, а које би требало сачувати и заштитити, а с обзиром на то, ми ћемо да наставимо да радимо у овом правцу. Надамо се да ћемо ове године, у складу са условима, урадити велики дио посла и заштитити што више етнолошких вриједности Дервенте, јер она као град то заслужује – рекла је Плиснићева.

Осим дервентског вашара, Листа нематеријалне културне баштине РС проширена је са још два приједлога, и то бањалучком кером, односно чипком, на приједлог Муслиманског добротворног друштва „Мерхамет“, те сиром из мијеха, чији је предлагач Музеј Херцеговине у Требињу.

Историјат

Када су Турци освојили Босну, порушили су старе богомоље и цркве и скоро три вијека нису дозвољавали да се граде нове. Године 1851. султан Абдул Хамид II потписао је ферман којим се дозвољава православним Србима да у Дервенти саграде своју црвку. Православни вјерници су 28. августа, на Велику Госпојину, масовно присуствовали освештању цркве и припремили народно славље. Од овог догађаја, под окриљем цркве, настао је Великогоспојински, односно дервентски вашар, који је, уз прекиде, заживио традицију дугу 169 година.

Related posts

СИМИЋ: РУКОВОДИМО СЕ ЖЕЉАМА ГРАЂАНА

admin

Сарадња са медијима
веома коректна

Derventski List

Здравствене услуге ближе
социјално угроженим појединцима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još