ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервентски лист прославља рођендан

Провјерена и правовремена информација, као човјекова насушна потреба, звијезда је водиља Дервентског листа, који ни послије 108 године не посустаје у свом задатку да буде аутентична ријеч и слика Дервенте.
Иако времешан, лист уз свој интернет портал, неуморно трага за оним што ће становнике Дервенте, али и све који су срцем уз њу, нахранити словом и фотографијом догађаја, људи и појава наше свакодневице.
Први пут свјетлост дана лист је угледао 12. децембра 1912. године под називом Дервентски котарски лист, а од тада до данас, његово издавање било је неколико пута прекидано, али је настављано са још јачом вољом и жељом да опстане.
Посљедњих година лист излази сваког четвртка, на 16 страна, а свакодневно најновије информације преноси путем свог интернет портала www.derventskilist.net.

Директор и главни уредник листа Чедо Вујичић истиче да је, када је ријеч о Дервенти, Дервентски лист је једано од незаобилазних обиљежја града уз Вашар, Укрину, рукомет, „Текстилац“.
– За мјесто које у срцима свих искрених Дервенћана Дервентски лист заузима, заслужан је велики број уредника, новинара, фото – репортера и свих оних који су странице листа чинили садржајнијим и ближим вјерним читаоцима. Сви наши претходници, од те историјске 1912. године, чинили су оно што и ми чинимо данас: чували су од заборава појаве и догађаје, а посебно људе који су обиљежили вријеме у којем живе или су живјели. Бранили су да сјећање на наше суграђане, који су се трудили да дају допринос развоју Дервенте, прекрије прашина понекад учмале свакодневице. Листајући старе новине, видимо да су и они афирмисали, популаризовали и здушно подржавали организације, групе и појединце који су вукли напријед. То је пут који је давно трасиран и којим и данас иде Дервентски лист и који нема краја – рекао је Вујичић.
Он додаје да је у немирној историји наших крајева било периода и догађаја који никако нису ишли на руку људима који су овдје живјели, па тако ни Дервентском листу, који је увијек дијелио судбину својих читалаца.
– Тешка времена за народ, посебно она ратна, била су тешка и за новине, па их је нестајало. Али, сваки пут кад је народ подизао главу и излазио из тешких периода, главу је подизао и свом Дервентском листу. Оживљавали су га и на ноге подизали мудри Дервенћани који су знали да се оно што није забиљежено и објављено, није ни догодило – нагласио је Вујичић додајући да јер било и покушаја гушења и гашења.
– Сви који су се тиме бавили остали су негдје на маргинама друштвених процеса, заборављени или запамћени по нечасним намјерама или дјелима. Јер историја, ма колико је ко оспоравао, сваком додијели мјесто које заслужује. Увјерни смо да су времена када се пријетило гушењем и гашењем иза нас. Видљиво је то, између осталог, и по оном што за функционисање Дервентског листа чини оснивач, стварајући материјалне услове за несметано функционисање предузећа, што је основни предуслов за објективност – рекао је Вујичић додајући да се нада да је „небеска редакција“ Дервентског листа, у којој су Иван, Рајко, Тихо, Владо, Драшко, Момчило и многи други, задовољна како смо наставили њихово дјело, вјерујући да ће и наши насљедници слиједити утврђену трасу.
Да новинарство данас, када је јавност са свих страна бомбардована мноштвом информацијама, захтијева јасну трасу којом се креће, проткану посебним сензибилитетом и одговорношћу, сматра одговорна уредница листа и портала Далиборка Рогић.
– У мору полуинформација, непровјерених тврдњи и медијских спинова, Дервентски лист све своје снаге ставља у службу истине, тачности и заштите читалаца од поменутих девијација. Повјерење које нам Дервенћани дају пуних 108 година, потврда је да смо на правом путу – каже Рогићева додајући да новинари Дервентског листа посебно опрезно поступају у ситуацијама када, зарад сензационализма и жеље да се буде први, у јавност одлазе нетачне или непровјерене информације.
– Брзина и тачност могу да иду заједно и то смо и доказали на интернет порталу који је већ двије године лидер у информисању Дервенћана. Наше амбиције да корачамо путем новинарских стандарда неће пољуљати ни нелојална конкуренција, али ни тренд да се „информисањем“ баве власници профила на друштвеним мрежама. Наши читаоци ће то засигурно препознати – нагласила је Рогићева.
Дервентски лист, као и до сада, остаје отворен за све суграђане, приједлоге и сугестије, те посебно за вијести које осликавају живот у нашем граду.

Читаоци
„сутрашњих“ новина
Дервентски лист се пред читаоцима нађе сваког четвртка, али вјерни читаоци знају да лист на продајним мјестима могу да потраже већ сриједом увече када се врши дистрибуција. То значи да осим чланова радакције који припремају сваки лист за штампу, неки читаоци успијевају да прочитају „сутрашње“ новине.

Радио Дервента
Ипак, славећи свој рођендан, не можемо да не поменемо млађа сестру Дервентског листа, Радио Дервенту која је страдала управо у времену гушења и гашења.
– Они који су требали нису јој пружили руку спаса, не знајући да тако чине дугорочну и ненадокнадиву штету. Нисмо престали да се надамо, да желимо, да тражимо да оживимо нашу Радио Дервенту. Али, знамо и то да је тај подухват, због компликованих правила и услова, тренутно тешко изводив, па ћемо стрпљиво чекати тренутак кад ће то бити реално могуће – рекао је Чедо Вујичић.

Related posts

Почела исплата
борачког додатка

Derventski List

Новорођене бебе
богатство Дервенте

Derventski List

Опречни ставови о раду недјељом

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još