ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дефиле и матурско вече жељно очекују

Генерација дервентских матураната који ове године завршавају средњу школу имаће прилику да крај школовања прослави на матурским забавама за које су претходне двије генерације биле ускраћене усљед мјера које је донијела пандемија корона вируса.

Прослава посљедњег дана школе, дефиле улицама града и матурско везе заштитни су знакови завршетка средњошколског образовања, а које дервентски матуранти с нестрпљењем очекују.

Матуранти Средњошколског центра „Михајло Пупин“ испит зрелости имаће 21. маја у хотелу „Бисер“, док ће се на истом мјесту 27. маја у свечаним издањима појавити матуранти Стручне и техничке школе.

– Планирали смо да и матурску забаву вратимо у формат који је имала прије корона вируса, што подразумијева свечани дефиле, фотографисање и забавни дио вечери – казали су из средњих школа.

За разлику од матурске забаве, ученици завршних разреда ове године неће ићи на матуралну екскурзију, чије је одржавање, такође усљед побољшања епидемиолошке ситуације, одобрило Министарство просвјете и културе. Била је то, како кажу у средњим школама, заједничка одлука ђака и њихових родитеља, професора и управе школа, у којима истичу да је времена за квалитетно организовање матуралне екскурзије било мало, а ни интересовање ђака није било значајно с обзиром на то да су екскурзије дозвољене само на територији Републике Српске.

– С обзиром на то да је до фебруара важила забрана организовања матуралних екскурзија, у договору са разредницима, дјецом и родитељима одлучили смо да се не иде на путовање. Нажалост, било је мало времена за квалитетно организовање екскурзије, а и за родитеље је то значајно финансијско оптерећење, па смо заједнички донијели такву одлуку – казала је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић.

Сличне разлоге наводи и директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић подсјећајући да је извођење екскурзије дозвољено само на простору Републике Српске, што је условило и недостатак интересовања матураната.

У обје средње школе додају да ће настојати да организују матуралну екскурзију у септембру за ученике тренутно предзавршних разреда, када ће они бити матуранти, за шта ће ускоро бити покренуте процедуре.

Термини матурских вечери:

  1. мај Средњошколски центар „Михајло Пупин“

27. мај Стручна и техничка школа

Related posts

Креативност саткана од дјелића душе

Derventski List

Своју брачну луку испунили
љубављу и поштовањем

Derventski List

Од 4. до 6. јануара нови базари за Михајла

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još