ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дивље свиње харају пољима кукуруза

Кукуруз који је успио да одоли суши већ данима уништавају дивље свиње које у мањим или већим крдима пустоше поља под овом житарицом, задајуће главобоље ратарима.

Иако се овај сценарио понавља већ годинама, пољопривредницима су више – мање везане руке, те махом им преостаје да само саберу насталу штету. На удару крда дивљих свиња ових дана је кукурузиште Миленка Марјановића у Модрану.

Дивље свиње намерачиле су се на више од 400 дунума поља под кукурузом, а штету је већ сада процијенио на 10.000 марака. Марјановић истиче да ће штета вјероватно бити и већа, с обзиром да нема начина да стане у крај овим штеточинама.

– Дивље свиње су ушле у парцелу од 120 дунума и већ су уништиле кукуруз на око 20 дунума. Дио сам оградио, али то су заиста велике парцеле и велики је проблем оградити толику површину. За уништени кукуруз, на пољима која нису ограђена, немам право да тражим одштету – казао је Марјановић додавши да на различите начине покушава да отјера дивље свиње.

– Надзорна камера је снимила двије дивље свиње са 18 прасића које немилосрдно уништавају све што им се нађе на путу. Ја сам поставио неколико плинских топова око засијаних парцела, али послије неког времена ти топови немају ефекта и не тјерају свиље – објаснио је Марјановић.

И у Лупљаници је слична ситуација, а ратари покушавају да спасе што се спасити може.

– Већ десетак година током љета и док год не оберемо кукуруз, по неколико паса распоредимо око сваке њиве. То нам се за сада показало као најефикаснији начин да се одбранимо пошасти, дивљих свиња – казали су у газдинству Тешић.

Помоћ у одбрани од дивљих свиња пољопривредницима пружају и ловци, а у Ловачком удружењу „Мотајица“ кажу да се труде да изађу у сусрет сваком појединцу који пријави најезду дивљих свиња на пољима.

Главни лововођа овог друштва Љубиша Николић истиче да је у току сезона лова на дивљу свињу.

– Оно што је у нашој моћи јесте да када пољопривредни произвођачи пријаве штету, ловочувар излази на терен и процјењује ситуацију, а потом шаљемо ловце да покушају да одстријеле дивљач – објаснио је Николић.

Соја

Иако је соја једна од омиљених „посластица“ за дивље свиње ове године су пак заобишле парцеле под овом културом.

Related posts

КОНЦЕРТ ЗА ПОМОЋ ВЛАДАНУ ПАШАЛИЋУ 14. МАРТА

admin

У Дервенти се налази најскупље
пољопривредно земљиште у РС

Derventski List

Представљене књиге о дервентским
ношњама и календеровачком сиру

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još