ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ДИМЊАЧАРИ У ДЕРВЕНТИ ПРЕДСТАВИЛИ ЗАНАТ

Скуп димњачара, који се традиционално окупљају двапут годишње, организован је данас у Дервенти, а уз представљање алатки за рад, мајстори овог заната, парадирали су и градом.

Свако окупљање организује се у другом граду, а
организатор скупа Неђељко Милић из Прњавора рекао је да су скуп организовали у Дервенти јер и он сам често долази у нашу општину пословно, те да су хтјели да створе прилику да виде и ову општину, али да је усљед тренутне ситуације изостао велики број димњачара из сусједних држава.
– Сваке године скуп организујемо у другом граду и обишли смо доста општина, па смо хтјели ове године да се организујемо и посјетимо Дервенту. Нажалост, петнаестак учесника није било у могућности одазвати се ове године, али окупило се нас двадесетак и то из Прњавора, Приједора, Сарајева, Брчког и Станара – рекао је Милић додавши да је посао димњачара веома занимљив, али да је велики недостатак што не постоји школа за овај занат.
– Посао димњачара је јако занимљив, посла има, а и зарада је добра, мада, наравно, носи и одређене ризике због висине, а и прљав је посао, али бих ја препоручио тај посао младима. Велики недостатак је што не постоји школа за димњачаре у БиХ, јер су процјене да се не би млади пријављивали довољно за овај занат да испуне једно одјељење, тако да ми старији димњачари обучавамо заинтересоване, преносимо им и теоретско и практично знање – казао је Милић.
Дајана Ђурић из Брчког овим занатом бави се већ око 15 година, а љубав према димњачарству његује од малих ногу.
– Моја прича креће од шесте године, када су моје играчке биле димњачарске четке. У почетку то је било само за игру, али касније када сам имала прилику да станем на први кров и очистим димњак по први пут са само десет година, схватила сам да ја желим то да радим, јер ми се највише свидио поглед који сам имала из птичије перспективе и осјећај на висини. Корак по корак, завршетком средње еколошке школе, а истовремено сам завршила димњачарски занат, а послије факултета, завршила сам магистарске студије за заштиту ваздуха са освртом на димњачарство, тако да се кроз све сфере мог живота некако провлачило димњачарство – рекла је Ђурићева додавши се врло мало пажње у данашње вријеме посвећује овом занату и генерално свим занатима.
– Нисам задовољна системским начином на који је регулисана наша дјелатност. У ФБиХ и РС постоји законска регулатива, док у Брчком нема, а мислим да се не ради много по том питању. Не схвата се колико је озбиљна наша дјелатност, али колики значај имају и други занати – истакла је ова млада димњачарка нашаливши се да доноси двоструку срећу јер је димњачарка и ријеткост у редовима овог заната.
Димњачар су за данас имали идеју једнаких мајица на којима са предње стране мајице сваки димњачар има свој знак , а на леђима знак удружења, те су дијелили дугмад и беџеве удружења.

Related posts

Срећан Божић!

Derventski List

Именован нови
директор Дома здравља

Derventski List

Презентован програм подршке пољопривреди

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još