Култура

„Дневник маме у пубертету“ угледао свјетло дана

Збирка приповједака и анегдота „Дневник маме у пубертету“ је моја прва књига, аутобиографског карактера, у којој су обједињена моја искуства посматрана  очима дјетета, младе дјевојке и данас, мајке.

Казала је то професорица српског језика и књижевности у Стручној и техничкој школи Душица Станковић Ђукић чији је књижевни првијенац ових дана угледао свјетло дана. Станковић Ђукићева је казала да је претеча књиге била „фејсбук“ страница „Скарлет и снови“ на којој је биљежила своја искуства у облику дневника, сјећања, анегдоте, а управо се збир тих причица налази у овој књизи.

– Како су моја дјеца расла, осјећала сам да са њиховим доживљајима и ја проживљавам још један круг дјетињства. Као да је њихово рођење покренуло у мени давно заспале слике, моја давно заспала сјећања на дјечије доживљаје и несташлуке. Баш је добар осјећај „обрнути“ још један круг дјетињства, сусрести неке драге људе, проживјети несташлуке и све оно што се данашњој дјеци чини далеким и немогућим. Побјећи у дјетињство, када смо били срећни, мажени и заштићени. Поклонићу мојој дјеци слике, које сам ја видјела, упознаћу их са прецима и загледаћу се у себе – казала је Станковић Ђукићева додавши да је то загледање у себе било и најважнија ствар, јер је на њу дјеловала терапеутски и ослобађајуће.

Како је казала, књига „Дневник маме у пубертету“ и настала је на наговор пратилаца њене „фејсбук“ странице, те је одлучила те приче објединити на једно мјесто, да буду сачуване од заборава.

– Рад на књизи је трајао око двије године, са прекидима. Своје приче, у облику дневника, подијелила сам у три циклуса и то „Неки плави живот“, „Снови“ и „Мама у пубертету“. Први циклус говори о данима мог дјетињства, који су се у мом сјећању стопили у један дуги ведри дан, окупан росом и крајишким сунцем. Други говори о данима избјеглиштва и одрастања у неким тешким условима, који се из садашње перспективе чине тако далеким, готово немогућим, а трећи циклус описује мој садашњи живот, свакодневне доживљаје и анегдоте са мојом дјецом, који у мени чудесно покрећу енергију и сјећања за која ни ја сама нисам била свјесна да постоје – казала је она.

Додала је да се нада да ће њена књига бити једнако занимљива и „мамама у пубертету“ и њиховој дјеци.

– Можда ће се неке маме препознати у мојим причама, а можда ће неке дјевојчице препознати и своје маме – додала је Станковић Ђукићева истакавши да су њену личност изградиле управо успомене.

Промоција

Како је ауторица „Дневника маме у пубертету“ најавила, промоција књиге пред дервентском публиком планирана је у што скоријем периоду.

Related posts

ИЗЛОЖБА РАДОВА ГОРАНА БИЈЕЛИЋА ВЕЧЕРАС

admin

Евита Бојковац представила
свој рад у Београду

Derventski List

КЊИЖЕВНА ПРЕПОРУКА: „СВЕ ПРОЂЕ, ПА И ДОЖИВОТНА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još