ИЗДВОЈЕНОНовости

ДОГОДИНЕ ОСВЕШТАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ

Стара црква у Српској вароши, која је порушена на Спасовдан 1992. године, а чија је изградња почела прије непуне двије године, сљедеће године требало би да буде и освештана.

Предсједник Грађевинског одбора за изградњу храма Драго Наградић истакао је да су грађевински радови на цркви и звонику, односно вањско уређење при крају, након чега слиједи унутрашње опремање.
– Протеклих дана завршено је малтерисање храма чиме су вањски радови доведени готово до самог краја. Остаје нам унутрашње уређење, за шта нам треба финансија, за које сам сигуран да ће доћи кроз љубав, а такође сам сигуран да ће доћи и подршка за преостала два објекта у оквиру комплекса, а то су мртвачница са палионицом свијећа, те светосавски дом. Имајући у виду да је у непосредној близини православно гробље, имаћемо једну цјелину коју видимо као веома велику потребу и корисну ствар за наш град – рекао је Наградић.
Он је истакао да је веома значајно што су радови за мање од двије године стигли до завршетка, те подсјетио да је идеја о градњи храма, на мјесту гдје су се православци окупљали и заједно молили дуго година прије рушења Старе цркве, потекла одмах након немилих догађаја и страдања некадашње богомоље.
-Међутим, дешавало се то да се нова црква градила у центру града, па се са тим чекало, али је идеја да се крене у обнову увијек била присутна. Године 2018. добили смо благослов епископа да се крене у градњу што смо одмах и учинили. Избором грађевинског одбора започеле су активности и сви чланови одбора су дали сву финансијску подршку и то је био иницијални дио да покренемо изградњу. Врло брзо се показало да је љубав према овом мјесту, према нашој светињи, огромна. Сви привредници из Дервенте су показали највећу љубав и пришли овом пројекту, чак и из Прњавора и сусједних опшптина, а од самог почетка велика снага били су и вјерници. Они нам дају снагу да идемо даље, а уз та средства и ту љубав смо дошли до ове фазе, али морам рећи да је дио средстава обезбијеђен кроз пројекте Министарства за избјегла и расељена лица РС и Министарства цивилних послова БиХ, а подршку при аплицирању имали смо и од начелника општине и локалне заједнице – додао је Наградић.
Прије градње било је потребно очистити и сачувати старе темеље који су остали након рушења Старе цркве, а градња, односно копање темеља почело је у мају, док су у јулу темељи и освештани. На ток градње подсјетио је свештеник Илија Јовић, који је истакао да су након освећења одмах кренули у даље радове и поставили циљ да до краја прошле године године храм буде озидан.
– Циљ нам је био да 2018. године озидамо храм и успјели смо да у току прошле године цркву ставимо под кров. С првим данима прољећа започело је унутрашње уређење цркве. Кренули смо са малтерисањем, електричним инсталацијама, развели смо подно гријање, урадили глазуру, да бисмо у другој половини ове године урадили под од гранита. Почетком септембра поставили смо нове крстове на овај свети храм, које је освештао наш епископ Фотије. Постављен је и лустер, а слиједи изградња иконостаса – казао је Јовић додајући да је урађено више него што се планирало.
-Што се тиче иконостаса, ми смо договорили изградњу иконостаса и он ће бити урађен од бијелог мермера и очекујемо да буде завршен и постављен до краја јануара. Након тих радова, остају нам мање видљиве ствари које прате сваку цркву, а то су опремање унутрашњости, опремање олтара са светим сасудама и свим стварима које су нам потребне да бисмо могли обављати свету литургију. Надамо се да ћемо на прољеће завршити и фасаду, коју смо такође договорили, тако да би у 2020. години овај храм могао бити и освештан – истакао је он.

Звона
Храм је у току ове године добио своја звона која су до рушења звонила на Старој цркви. Крајем августа, када су освештана звона за Саборни храм, на Стару цркву враћена су звона која су 27 година непрекидно звонила у овом граду. Електрификација звона ће сачекати, јер, како кажу у Грађевинском одбору, остало је још неколико важнијих ствари које треба да буду завршене.

Related posts

„ПРЉАЧУ“ ОКИТИЛА НИСКА СТИХОВА

admin

„Грчки кутак“ још један доказ
пријатељства Грчке и Дервенте

Derventski List

ОРУЖЈЕ И ДРОГА ПРОНАЂЕНИ НА ЧЕТИРИ ЛОКАЦИЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još