ИЗДВОЈЕНОНовости

МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И НА ОТВОРЕНОМ

У Републици Српској до 16. новембра забрањена су јавна окупљања у групама већим од 50 особа, приватна окупљања више од десет особа, као и музика уживо у угоститељским објектима, те је поново обавезно ношење маски на отвореном простору.

Мјере су то које је Републички штаб за ванредне ситуације увео због неповољне епидемиолошке ситуације у циљу спречавања ширења корона вируса. Додатне мјере ступиле су на снагу данас.

Према закључку штаба грађани су обавезни да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада) и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра.

– Такође, у затвореним просторијама да се, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, грађани су обавезни да се придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља – саопштено је послије сједнице штаба уз подсјећање да су на снази и раније донесене мјере у вези са организацијом обављања дјелатности, дезинфекције и рада.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић појаснио је да дјеца до седам година нису обавезна да носе маске, као ни особе са посебним потребама која нису у могућности сама да скину маску и особе која обављају физичку, спортску и рекреативну дјелатност у рекреативним објектима.

– Када се ради о забрани окуљања више од десет особа, ова мјера се односи на приватна окупљања, прије свега свадбе, крштења, рођендане, приватне прославе. Приватна окупљања треба да сведемо на минимум – рекао је Шеранић.

Директор Инспектората РС Драгуртин Шкребић навео је да су додатне мјере неопходне како би се спријечило ширење епидемије.

– Влада је била принуђена да хитно измјени Закон о заштити од заразних болести, те је од прошле седмице могуће и затварање угоститељских објеката. Имали смо појачане контроле протеклог викенда и 11 субјеката смо затворили на седам дана – рекао је Шкребић додајући да је казна за неношење маске на отвореном или у затовреном простору 100 КМ.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић казао је да је и даље евидентно погоршање епидемиолошке ситуације и да се очекује повећање броја пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом.

– Што се тиче школа нема потребе, за сада, за додатним мјерама јер су се до сада препоручене мјере показале учинковите и оне се поштују – казао је Зељковић.

Он је истакао да су смањени капацитети здравствених установа за збрињавање особа позитивних на вирус.

– Имамо рекордан број хоспитализованих и то је оног чега смо се сви прибојавали – казао је Зељковић додавши да локални штабови за ванредне ситуације могу да предузму ригорозније мјере од оних које су прописане на нивоу РС и да стабилизују епидемиолошку сиуацију.

Епидемиолог у Институту Јелена Ђаковић-Девић појаснила је да је највећи број позитивних особа међу радно активним становништвом, апелујући на грађане да све социјалне контакте сведу на минимум а да окупљања потпуно избјегавају.

Рад од куће

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић нагласио је да је препорука и да се врати режим рада од куће, гдје год је то могуће.

Локалне заједнице

Министарство управе и локалне самоуправе РС саопштило је да су све јединице локалне самоуправе дужне да проводе све прописане мјере како би се становништво заштитило од корона вируса, али и да предузму све мјере како би се заштитила привреда.

– Јединице локалне самоуправе дужне су да повећају број комунално-инспекцијских надзора како би утврдили да ли се на терену поштују прописане мјере и инструкције, а посебно у дане викенда – истакли су из министарства додајући да су надлежни инспектори надлежни да забране рад оним правним лицима у којима се не поштују прописане мјере.

 

 

 

Related posts

Ускоро реновирање школских тоалета

admin

У току акција даривања крви

admin

ГОСТОПРИМСТВО ДРАГИМ ГОСТИМА ВЕЛИКА ЧАСТ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još