Друштво

Домаће тржиште снабдијевају врхунским сјеменима

У предузећу „Пољопривредник“, у којем се већ дуги низ година производе сјемена неколико пољопривредних култура, у току је припрема и паковање сјемена кукуруза који најприје стиже за сјетву, а за којим би ове године могла да влада несташица.

Директор предузећа Златко Микеревић објашњава да је ове године у односу на прошлу припремљена готово двоструко мања количина ове житарице за сјетву због неповољних услова за производњу.

– Ове године вјероватно ће бити несташица сјемена кукуруза, јер је прошла година због суше резултирала ниским приносима. Лош принос је био и меркантилног, а посебно сјеменског кукуруза, јер је технологија производње ове врсте далеко захтјевнија. Ми смо прошле године имали 70 тона сјеменског кукуруза, а ове године тек 30 тона. То је значајно смањење, али слична ситуације је и код других произвођача. У складу с тим, ако би се сијале једнаке површине као прошле године, вјероватно ће доћи до несташице сјемена – рекао је Микеревић додајући да се у том предузећу ради по лиценци познате сјеменарске куће из Загреба.

Процес дораде сјемена почиње послије бербе, а Микеревић истиче да је то низ веома осјетљивих радњи које почињу сушењем.

– Сушење сјеменског кукуруза је захтјевно, јер се врши на максималним температурама до 40 степени и то у клипу. Потом се специјалним круњачима круни и иде на неколико фаза пречишћавања, при чему се морају очистити стране примјесе, болесно и физички оштећено зрно. Чистоћа мора бити од 99 до 100 одсто. Послије детаљног чишћења слиједи запрашивање одређеним фунгицидима који побољшавају клијавост и штите од болести послије сјетве – објашњава Микеревић.

Осим кукуруза, у дорадним капацитетима предузећа припремају се и сјемена соје и хељде која је посљедњих година постала прилично популарна намирница. За ову годину предузеће је обезбиједило око 200 тона хељде, од чега је дио меркантилне, а дио сјеменске.

– Нећемо имати проблем са продајом ове године, а разлог је то што је висока цијена и самог сјемена и транспорта и обично увози из Русије и Украјине. На нашем тржишту је цијена те културе прилично висока и ми смо конкурентни и можемо продати свој производ, а имали смо ситуацију када нам је хељда по двије године стојала на стању – рекао је Микеревић додајући да је цијена меркантилне хељде ове године око двије марке, а прошле године је била 0,80 фенинга.

Извоз

Сјемена се у „Пољопривреднику“ производе за домаће тржиште, јер извоз ове врсте производа из БиХ није дозвољен.

– Нажалост, БиХ није дио Организације за економску сарадњу и развој и још увијек не можемо да извозимо сјеме. Често нам се деси да имамо вишак сјемена и могли би га продати у Србију или на неко друго тржиште, али не можемо због поменутих разлога. Ове године то није случај, али би било добро када би се то омогућило – додаје Златко Микеревић.

Related posts

Владика Фотије у недјељу
служи литургију у Саборном храму

Derventski List

Годишњи концерт СКУД-а
„Дервента“ сутра у Центру за културу

Derventski List

Пакетићи за породицу Драгојевић

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još