ИЗДВОЈЕНОНовости

Дому здравља потребна додатна финансијска подршка

Вакцинација против Ковид-19, која је почела у Дому здравља Дервента, као и даљи напори који предстоје овој здравственој установи у наредном пероду, захтијевају додатну финансијску подршку која би могла да стигне од Градске управр.

Закључено је то на данашњем састанку градоначелника Дервенте Милорада Симића са директором Дома здравља у Дервенти Мирка Шарана којем је присуствовала и епидемиолог дервентске здравствене установе Милена Бјеговић – Ђујић. На састанку је било ријечи о епидемиолошкој ситуацији, те реализацији процеса имунизације против Ковид-19 којаје у Дому здравља у Дервенти започет протеклог петка.

Градоначелник Милорад Симић је похвалио медицинске раднике у дервентском Дому здравља, те им захвалио на напорима које су до сада уложили у борби против корона вируса.

– На данашњем састанку разговарали смо о актуелној ситуацији у Дервенти, али и цјелокупној ситуацији у протеклих годину дана. Искористио бих ову прилику да похвалим све медицинске раднике у нашем Дому здравља, јер су заиста оптерећени и улажу велике напоре, али у разговору смо дошли на тему за коју је иницијатива потекла из Дома здравља, а у вези са активношћу једног броја особља које би било ангажовано током вакцинације. Та активност изискује одређена средства, а према процјенама ријеч је о око 40.000 до 50.000 марака. Стицајем околности,  прекосутра засједа Скупштина града и ја ћу предложити одборницима да се та средства издвоје из буџета и обезбиједе за ову дјелатност – објаснио је Симић додавши да вјерује да ће та одлука бити усвојена, те да ће на тај начин та средства бити оперативна за ове намјене.

Директор Дома здравњс Мирко Шаран истакао је да се ова установа у борби против инфекције вируса корона, која још увијек траје, ослањала великим дијелом на локалну управу.

– Ми у Дервенти смо од марта прошле године у својој активности покушавали да на неки тих начин радимо оно што се тражи од нас у складу са инструкцијама Републичког и локалног штаба за ванредне ситуације и успијевали смо сав овај период да обољеле од корона вируса збрињавамо на један адекватан начин. Оно што је битно истаћи је да је градоначелник на челу локалне управе био са нама на истој таласној дужини све то вријеме, и да смо имали његову подршку и помоћ у сваком смислу јер не би било могуће одмах да се уради оно што се тражило од нас без те подршке. У овој години, морам да напоменем, да смо имали једну врло добру сарадњу и са институцијама РС и никада нисмо имали никакав проблем са заштитном опремом, а и данас смо у позицији да имамо једну адекватну резерве заштитне опреме – казао је Шаран додавши да предстоји етапа вакцинације.

– Дошли смо до фазе кад је вакцинација постала реалност, када је дошло до реализације тог процеса и сада смо дошли у позицију да вакцинацију одрађујемо на најоптималнији начин са најмање ризика, гдје бисмо вакциналне центре организовали у одвојеној згради, са одвојеним улазом са пет тимова у дневној варијанти и да све то скупа буде у вријеме када ти људи имају слободан дан.С  обзиром да смо до сад све радили из власитих средстава обратили смо се градоначелнику и овом приликом желим да се захвалим на овако брзој реакцији и одазиву. Ми сматрамо да у складу са оним што је нама потребно ријечи буде о око 50.000 марака из буџета на годишњем нивоу што вјерујемо да је довољно и да ће обезбиједити потпуну вакцинацију свих заинтересованих – рекао је Шаран апелујући на грађане да се пријаве за вакцинацију.

У протеклом периоду и у остатку Републике Српске биљежи се пораст броја обољелих од корона вируса, а епидемиолог Дома здравља Милена Бјеговић- Ђујић истакла је да је слична ситуација и на подручју града Дервента.

– У посљедњих двадесетак дана имамо пораст броја обољелих, а тренутно су то 32 активна случаја инфекције. Нешто што нас мало забрињава јесте чињеница да је готово половина од овог броја хоспитализованих лица са тежом клиничком сликом. Оно што може све нас да охрабри јесте да је у Српску стигла вакцина против корона вируса, те да је протекле седмице вакцинација почела и у Дервенти. Дом здравља Дервента је направио план вакцинације и према том планом вакцинисани су здравствени радници који су били заинтересовани за имунизацију – рекла је она додавши да је вакцину примило 28 од укупно 129 запослених у Дому здравља.

– Такође, реализовали смо и дио плана који се односи на вакцинацију запослених и корисника услуга Домова за старија лица и до краја седмице планирамо да релаизујемо и вакцинацију корисника услуга и запослених у Центру за лица са сметњама у развоју „Будућност“. Што се даљег плана вакцинације тиче, он се односи на вакцинацију ризичних категорија становништва, који имају повећан ризик за развој тежих облика обољења и за фаталне исходе након инфекције корона вирусом. Прије свега то се односи на лица старија од 65 година и особе са хроничним обољењима и као што је Институт за јавно здравство и Министарство здравља препоручило сва ова заинтересована лица која припадају овим категоријама могу у својим тимовима породичне медицине телефонским позивом да се наруче, односно да искажу своје интересовање за вакцинацију, а у зависности од динамике прилива вакцине ми ћемо ове становнике да обавјештавамо о терминима вакцинације- казала је епидемиолог Дома здравља у Дервенти.

 

Related posts

Поднесен приједлог за
опозив Маринка Николаша

Derventski List

Подршка провођењу препорука ревизора, именовани директори три установе

admin

ОБЈАВЉЕНИ КОНКУРСИ ЗА УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još