Друштво

ДОНОСИМО РАСПОРЕД ОДЈЕЉЕЊА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

Настава у школској 2020/21. години почиње у уторак, 1. септембра, а из дервентских основних школа обавјештавају ученике о распореду одјељења по смјенама.

РАСПОРЕД ОДЈЕЉЕЊА ПО СМЈЕНАМА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

ОШ „Никола Тесла“

ПРВА СМЈЕНА у 7.15 часова за одјељења од шестог до деветог разреда, а наставне старјешине ће подјелити одјељења по групама и ту информацију благовремено доставити родитељима и ученицима.

ДРУГА СМЈЕНА у 13.30 часова за одјељења од другог до петог разреда, а учитељи ће подјелити одјељења по групама и ту информацију благовремено доставити родитељима и ученицима.

Обавјештење о пријему првачића биће истакнуто на огласној табли школе и интернет страници школе.

ОШ „19. април“

ПРВА СМЈЕНА:

IV-1, IV-2, IV-3, V-1, V-2, V-3, VI-1, VI-2, VII-1, VII-3, VIII-1, VIII-2, IX-2.

I ГРУПА ОД 7.15 ДО 9.40 ЧАСОВА

II ГРУПА ОД 10 ДО 12.25

ДРУГА СМJЕНА:

II-1, II-2, II-3, III-1, III-2, III-3, VI-3, VII-2, VIII-3, IX-1, IX-3.

I ГРУПА ОД 13 ДО 15.25 ЧАСОВА

II ГРУПА ОД 15.45 ДО 18.10 ЧАСОВА

Пријем за ученике првих разреда биће за I-1 у 11 часова,  I-2 у 12 и I-3 у 13 часова у централној школи. У подручној школи у Агићима у девет, а у Мишковцима и Кострешу у десет часова.

Министарство просвјете и културе РС објавило је план организовања рада у новој школској години, према којем ће, између осталог, часови у основим школама са великим бројем дјеце моћи трајати и мање од 30 минута, ђаци часове физичког васпитања неће имати у затвореном простору, а укидају се и секције.

План рада основних и средњих школа, као и ђачких домова:

– Први дан у основним и средњим школама резервисан је за упознавање ученика са препорукама Института за јавно здравство РС у вези са заштитом од вируса корона и планом организовања наставе у школи.

– Часови у основним школама ће се организовати у трајању од 30 минута, а у школама које имају велики број ученика (преко 1.000) часови могу трајати нешто краће, али не краће од 20 минута, док ће у средњим школама часови трајати 20 минута.

– Школски одмори ће трајати пет минута и у основним и у средњим школама.

– Настава у 1. разреду основне школе организоваће се у трајању од 90 минута укључујући одморе.

– Свако одјељење у основним и средњим школама које има више од 15 ученика биће подијељено у двије групе, уз могућност да се, уколико у учионици простор омогућује поштовање препоручених мјера, број ученика у једној групи повећа на 18 ученика. Наставно особље реализује наставу за једну, а затим за другу групу ученика, док ће се у средњим школама којима просторни капацитети то дозвољавају настава за обје групе реализовати у истом термину исте смјене по различитом распореду часова.

– За замјену група потребно је планирати минимално 15 минута паузе.

– Директори основних и средњих школа су дужни прије почетка наставе направити распоред часова поштујући наведене мјере, они такође врше подјелу одјељења на групе, а распореди часова и спискови група ученика морају бити доступни ученицима и њиховим родитељима најмање пет дана прије почетка наставе.

– Изборна настава у средњим школама из предмета за чију је реализацију неопходно формирање образовних група из више одјељења организоваће се на даљину употребом офис 365 едукативних алата или других платформи за учење на даљину.

– Продужени боравак у основним школама и јутарње чување организоваће се у складу са препорукама Института за јавно здравство РС за групу од максимално 15 ученика.

– У основним и средњим школама се не препоручује организовање секција, посебно спортских или умјетничких.

– Кад год то прилике дозвољавају часове организовати на отвореном.

– Не препоручује се одржавање часова физичког васпитања у затвореном, умјесто тога препорука је да се оно одржава на отвореном уколико се може испоштовати физичка дистанца између ученика. Препорука је да се часови физичког васпитања у затвореном организују теоретски, без физичке активности ученика.

– Просторије у којима се борави потребно је редовно провјетравати, а уколико постоји могућност, прозоре држати отвореним током часова.

– На улазу у школе, али и учионице потребно је дезинфиковати руке.

– За ученике који су хронични болесници или који из било којих других оправданих разлога не могу да бораве у групама, школа је дужна да организује наставу на даљину.

– Дјеца на болничком лијечењу, као и дјеца у изолацији похађају наставу на даљину.

– Препорука је да наставник током часова не хода по учионици.

– Директори школа су дужни да надлежном дому здравља доставе спискове ученика по групама како би хигијенско-епидемиолошка служба могла што ефикасније да реагује у погледу потврђивања контаката остварених међу ученицима.

ЗA УЧЕНИКЕ СА ПОТЕШКОЋАМА У РАЗВОЈУ:

– Ученици са потешкоћама у развоју који похађају редовну наставу укључују се у радни процес, с тим што је неопходно поштовати врсту потешкоће коју ученик има.

– Ђаци са потешкоћама у развоју којим је одобрен асистент током наставе ће сједити са асистентом у клупи, с тим што је асистент дужан носити маску током трајања часа.

– За ученике са потешкоћама у развоју који имају мишљење и препруку љекара да избјегавају боравак у групама, као и онима који из других оправданих разлога не могу похађати наставу, школа је дужна да организује наставу на даљину.

– Интернати за ученике у установама за дјецу са потешкоћама у развоју организоваће свој рад у складу са препорукама Института за јавно здравство РС.

– Корективни рад са ученицима организоваће се искључиво као индивидуални уз поштовање прописаних мјера заштите.

Related posts

Васкршња акција и базари
уљепшавају празник суграђанима

Derventski List

Електро струка дефицитарна

Derventski List

СВАКО ЗНАЊЕ НЕКАДА У ЖИВОТУ ЗАТРЕБА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još