Друштво

До краја године календар парастоса

Скупштина Градске борачке организације утврдила је нову Одлука о начину организовања комеморативних скупова посвећених погинулим борцима, односно парастоса.

Градска борачка организација, у знак сјећања на погинуле борце, организује 26 комеморативних скупова на подручју Дервенте, као и један скуп у Власеници. Такође, ова организација организује и обиљежавање осам датума од значаја, а ријеч је о празницима који се односе на Војску Републике Српске, бригаде и слично, те активно учествује у обиљежавању још неколико значајних датума.

– Иако су ови скупови и до сада организовани уз поштовање општеприхваћених норми, сматрамо да се мора елиминисати сваки облик евентуалне неозбиљности, јер они који су погинули за слободу заслужују да их се сјећамо на достојанствен начин – саопштено је из Борачке организације из које су позвали све учеснике комеморативних скупова да својим понашањем ни на који начин не омаловажавају, ни организаторе, ни повод.

Одлуком је дефинисано да је организатор комеморативних скупова и обиљежавања празника Градска борачка организација, али да организацију може да повјери и некој другој организацији или институцији. Као обавезни дијелови комеморација назначени су служење парастоса и полагање вијенаца и цвијећа, али је остављена могућност да се организује и пригодан културно – умјетнички програм, те обраћање званичника. Дефинисана је обавеза организатора у смислу обавјештавања чланова породица оних којима се парастос служи, те осталих учесника, као и одржавање реда на скуповима. Скупштина или Предсједништво Градске борачке организације до краја године требало би да утврде датуме одржавања комеморативних скупова на подручју града.

Related posts

РАД УЧЕНИЦЕ ИЗ ОСИЊЕ МЕЂУ ПЕТ НАЈБОЉИХ У РС

admin

Сутра сусњежица и снијег

admin

Од домаћег воћа и поврћа потече најздравији сок

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još