Новости

Друштвени дом поново
ће бити центар живота

Друштвени дом у Модрану, на чијем мјесту су се осамдесетих година прошлог вијека налазиле заједничке просторије становника овог села, ускоро ће поново бити центар окупљања и друштвеног живота за око 80 мјештана.

Потреба за овим објектом постоји већ три деценије, односно од завршетка рата, а захваљујући иницијативи Мјесне заједнице Модран и удружења Хрвата повратника „Зов Плехана“ друштвени дом заједно са фрањевачким самостаном на Плехану добиће и завршне обрисе.

– У Модрану тренутно живи 80 мјештана, а око 300 их долази седмично, викендом, а највише љети. Већ дуго чекамо на завршетан друштвеног дома који ће много значити свима који овдје живе или долазе – рекао је предсједник Мјесне заједнице Модран Жељко Арамбашић додавши да ни у околним селима Бунару и Дажници нема заједничким просторија, па ће овај дом добро доћи и мјештанима ових села.

– У склопу овог објекта имамо и кухињу, два санитарна чвора, гардеробе и велику дворану, тако да је план за неки будући период да друштвени дом буде коришћен и за сахране, приредбе и представе, те за друштвене активности. Сви којима овај објекат буде потребан ће бити добродошли – казао је Арамбашић.

Изградњу овог објекта, осим Градске управе Дервента, помогле су и институције БиХ и Хрватске.

– Подршку смо добили од Градске управе Дервента, а преко њих смо аплицирали и за новац из Средишњег државног уреда за Хрвате изван Хрватске и добили 40.000 средстава за које они још треба да проведу тендер, а које ћемо искористити за унутрашње уређење. Осим тога, подршка је стигла и са адресе Секретаријата за избјегла и расељена лица – истакао је Арамбашић.

Захваљујући пројекту обнове и изградње комуналне и социјалне инфраструктуре на просторима гдје живе расељене особе и повратници, а који је иницирао Савјет министара БиХ, за изградњу друштвеног дома у Модрану намијењено је 40.000 КМ. Споразум са замјеником министра за људска права и избјеглице БиХ Џевадом Махмутовићем протекле седмице потписао је замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић.

– Активности за изградњу дома потекла је од мјештана, они су то и проводили, а Градска управа је то подржала средствима у износу од 40.000 КМ. Сада их је подржало и министарство како би објекта и завршили – рекао је Јефтић.

Подршка

Предсједник Градског одбора ХДЗ-а БиХ у Дервенти и одборник у локалном парламенту Маријан Кљајић, који је један од координатора послова изградње друштвеног дома, захвалио је свима који су на било који начин омогућили да се обезбиједи мјесто за друштвени живот у Модрану.

– Све што се дешавало у друштвеном смислу, од 1998. године, када је кренуо повратак људи, одвијало се по приватним кућама, па чак и четири циклуса избора. Свим донаторима велико хвала, а посебно досадашњем потпредсједнику Републике Српске Јосипу Јерковићу и Давору Чордашу који су обезбиједили потребна средства за изградњу друштвеног дома, те координаторима Жељку Арамбашићу, Јози Ћорлуки и зачетнику ове идеје Ивану Ћорлуки – рекао је Кљајић.

Related posts

Богојављење подсјећа на извор вјере

admin

НОВИ СЛУЧАЈ ЗАРАЗЕ У ДЕРВЕНТИ, ОСМИ ПО РЕДУ

admin

За капитална улагања више од милион, подршка раду градоначелника

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još