Друштво

Дуже од вијека из кошница „беру“ еликсир здравља

Породица Јовичић пчеларством се бави више од стотину година, а посљедња генерација породичну традицију наставила је додајући уобичајеним пчелињим производима и мед и прополис са разним додацима.

Тридесетседмогодишњи Драган Јовичић каже да се пчеларством бавио његов прадјед, а потом и дјед и отац, а у посљедњих година породични посао преузео је он са својом породицом. Имају регистровано пчеларско газдинство „Јовичић“, а  у Горњем Детлаку брину о 90 пчелињих друштава.

– Осим меда, израђујемо и производе са додацима ароније, правимо медоладу са љешником и другим орашастим плодовима, мед са додатком прополиса, али и сам прополис. Правимо тинктуре од сријемуша, маслачка и другог љековитог биља – обајшњава Јовичић додајући да је његов отац и даље десна рука газдинства бринући о самим пчелињим друштвима, док су он и супруга више посвећени изради производа од меда са разним додацима.

– Велики дио наших производа пласирамо сталним купцима, махом контактима које је остварио отац, док нове муштерије стичемо по препоруци или путем друштвених мрежа. Ове године по први пут смо наше производе представили на јесењем сајму који је одржан испред „Хипер Корт маркета“ – казује он.

Иако су, како сам признаје, цијене меда ове године више него раније, купаца има, а и година је била веома добра.

– Килограм меда кошта 20 марака, меда са додацима од 20 до 25, док су мања паковања око десет КМ. Ове године имамо и багремов и липов мед, а ливадски нисмо врцали, јер је било суше, па смо то оставили пчелама да презиме – додаје Јовичић истичући да пчеле прихрањују такозваним витамнским погачама, односно са што мање примјеса шећера.

Додаје да је на тржишту све више неквалитетног, па и „вјештачког“ меда.

– Увијек савјетујем да мед треба узимати од поузданог пчелара. Није реално да тегла меда буде десет марака. Неки су се усавршили па мед израђују у машинама, који и изгледом веома сличан правом меду, али његов састав нема енергетску вриједност правог меда. Неискусни купци „вјештачки“ мед тешко могу препознати – наглашава Јовичић.

Јовичићи су чланови Удружења пчелара „Златна пчела“ и остварују градски и републички подстицај. То, наглашавају, умногоме олакшава бављење пчеларством.

Љековитост

Медолада љешник се ради у саставу од меда, датуле, какао и цимета, а Јовичићи праве и медоладу са наранџом, као и имуно мед од ђумбира, лимуна, маслиновог уља, прополиса и меда. Праве и природну козметику мелем од воска, прополис капи и мед у саћу. У понуди имају и биљне екстракте, тинктуре, које се користе као љековити додаци.

Related posts

УНА ИДЕ НА МАТЕМАТИЧКУ ОЛИМПИЈАДУ

admin

Непрекидно истраживање донијело
титулу најбољег бармена

Derventski List

Хуманитарни васкршњи базар
у четвртак у „Хипер Корту

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još