Друштво

Дух празника уткан у декорације

Украшавање новогодишње јелке, али и дома, посебан је ритуал којем се радују дјеца, али и они мало старији, а креативне Дервенћанке потрудиле су се да украсима и декорацијама уљепшају новогодишње и божићне празнике свима који жељно ишчекују тај дио године.

Како ове суграђaнке саме признају, израда празничних украса није нешто што изискује много времена, а крајњи резултат се свиђа дјеци, али и одраслима и оставља додатну ноту узбуђења за овај период године.

Дервенћанка Дарија Марић декорације и украсе сама осмишљава, а јелкице, икебане, вјенчиће и друге предмете прави искључиво од онога што већ има у кући или дворишту.

– Ништа од тога не захтијева много времена, само машту и добру вољу – казала је Марићева додајући да су цијене украса које прави од пола марке па навише.

– Ручно рађени украси за јелку коштају пола марке по комаду, свијећњаци су од пет до седам марака, док вјенчић за врата кошта око десет марака – рекла је Марићева додајући да украсе прави и по наруџби.

Изради декорација у сусрет новогодишњим празницима приступила је и Биљана Ђукић, а прављење новогодишњих вјенчића, према ријечима ове креативне Дервенћанке, десило се спонтано.

– Првобитна идеја ми је била да од шишарки на занимљив начин направим украсе за новогодишњу јелку, али сам се мало више унијела у то украшавање, те се завршило хрпом вјенчића које сам продала члановима породице, пријатељима и кумовима – објаснила је Ђукићева која је истакла да је основу за идеју пронашла у сопственом дворишту.

– Шишарке сам прикупила испод бора у свом дворишту, а послије идеје о вјенчићима прикупила сам и остали материјал јер то и није нека значајна свота новца и не одузима много времена, а као цјелина може да изгледа као јако лијеп носилац духа новогодишњих празника – рекла је Ђукићева.

Да Дервенћани цијене ручно рађене украсе и декорације потврђује Сњежана Павковић, која је суграђанима позната као мајстор за маштовите торте и медењаке.

– Припремање медењака у облику новогодишњих украса је мој начин да усрећим друге у ове празничне дане, а прије свега оне најмлађе, јер је њима увијек занимљиво што имају прилику да поједу нешто чиме је, на примјер, јелка окићена – испричала је Павковићева додавши да потражња за слатким новогодишњим украсима већа из године у годину.

Празнично украшавање домова уз уникатне украсе засигурно ће уљепшати новогодишње и божићне дане који слиједе, те усрећити малишане који се празницима највише и радују.

Related posts

ЂАЦИ ВОЛОНТЕРИ УЉЕПШАЛИ ДАН „ТРОЛОВЦИМА“

admin

Концерт етно – групе „Траг“ на поклон вјерницима

admin

И овог прољећа пажљиво
улажу у сваку бразду

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još