Култура

Дјело “Говорим другим језиком” чувар српског језика

Шесто дјело потекло из пера дервентске књижевнице Александре Мариловић под називом “Говорим другим језиком”, а које је свјетло дана угледало средином године, промовисано је синоћ у просторијама Народне библиотеке “Бранко Радичевић” у први план истичући богатство језичког изражаја и широку лепезу ауторкиних интересовања.

Љубитељи књижевности имали су прилику уживати у читању одломака овог дјела, у којем је ауторка представила есеје, колумне и критике, те разговору о дјелу као и аудио – визуелном приказу још једног њеног дјела.

– Вечерас сам представила своје дјело из три сегмента и то кроз приказ аудио – визуелне књиге коју сам снимала са глумцем Народног позоришта Златаном Видовићем, а коју нисам до сад промовисала, а у питању је књига “Искушеник твога врата”, те промоцију новог пројекта на којем радим са Драганом Латиновић. У овом дјелу сабране су колумне, позоришне и књижевне критике и осврти на теме које су у фокусу мог интересовања – рекла је Мариловићева додавши да је главни окосница и даље српски језик.
– Књига почиње магијском функцијом језика, односно свим оним што нам језик носи, а што смо ми заборавили, па до банализације језика, а то је трач. Нит која све то веже јесте управо говорење другим језиком, а свакако говорићу и о српском језику који је наше слободарско наслијеђе и према којем осјећам одговорност као професор српског језика зато што, како обично кажем, српски језик је њива коју морамо упорно да обрађујемо и његујемо иначе ће зарасти у шикару и неће нам ничему служити – казала је ауторка.
Рецензију овог дјела потписује Данијел Михић који је истакао да ова збирка осликава чист таленат и широк спектар интересовања ауторке.
– Ова збирка показује један дио Александриних талената, њену дјечију радозналост и интелигенцију. Свака од ових колумни заслужују да буду одштампане и било је велико задовољство читати ово дјело, као и друга њена дјела, посебно поезију – рекао је Михић.
Промоцију је употпунила музичка пратња за коју су биле задужене професорице Милијана Жунић и Драгана Латиновић.

Related posts

Галерију библиотеке
испунили ученички радови

Derventski List

Из борбе са вјетрењачама – награда

admin

Премијера „Змаја, Даме и остале банде“ вечерас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još