ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дјеца највећа радост и будућност града

Укупно 52 новорођене бебе дариване су са по 500 марака које је из буџета обезбиједила Градска управа, а пријем за  мајке и њихове малишане организован је данас у Центру за културу.

Према новом правилнику који је на снагу ступио 1. јануара ове године, за сваког новорођеног Дервенћанина из буџета се исплаћује по 500 КМ, а за ове намјене закључно са 31. мајем ове године обезбијеђено је укупно 26.000 марака.

Жељана Лазаревић, која је на свијет донијела своје прво дијете, сина Василија, похвалила је овај гест Градске управе.

– Ова помоћ нам пуно значи од наше локалне заједнице – рекла је Лазаревићева, а мајка Невена Субић додала је посебно значајним то што на подршку из буџета града од ове године могу да рачунају мајке сваког рођеног дјетета.

– Помоћ смо добили за рођење првог дјетета и заиста је задивљујуће што је ова пракса заживјела у Дервенти – рекла је Субићева.

Да су дјеца радост и будућност града, коју локална управа настоји да на прави начин његује, поручио је градоначелник Милорад Симић додавши да је пријем који традиционално организује, гест подршке мајкама.

– У буџету смо планирали средства, између осталог, и за подршку новорођеној дјеци, а пријем је симболичан гест брижности и прилика да окупимо родитеље и да им честитамо. Од 1. јануара до 31. маја рођено је 52 дјеце, које смо наградили, а раније смо имали праксу да даривамо треће и свако наредно дијете и близанце  – рекао је Симић додавши да град издваја око 1.274.000 КМ за подршку младима и породицама.

– Ова локална заједница у ова тешка времена се пристојно односи када су у питању млади људи, од издвајања за новорођену дјецу у износу од око 100.000 КМ, подршке вантјелесној оплодњи за коју издвајамо око 30.000 КМ,  потом за суфинансирање боравка дјеце у јавном и приватном вртићу на годишњем нивоу издвајамо 655.000 КМ, а све првачиће првог дана школе обрадујемо руксацима и школским прибором. Такође, за суфинансирање превоза ученика обезбјеђујемо око 220.000 КМ, а за стипендије студентима и надареним ђацима средњих школа у буџету је обезбијеђено око 200.000 КМ. Исто тако, пратимо и успјехе ђака, ученике генерације и ученике који постижу успјехе на такмичењима. За све то у буџету града укупно буде обезбијеђено око 1.274.000 КМ, а борићемо се и за већа издвајања и још бољу подршку породицама – рекао је Симић упутивши свим мајкама новорођених беба честитке уз жељу да им живот тече лијепо и да воле свој град.

Од почетка године до краја маја, 52 мајке родиле су укупно стотину дјеце, односно 18 мајки родило је своје прво дијете, 23 друго, а девет мајки је на свијет донијело треће дијете, а по једна мајка своје четврто и пето дијете.

У складу с мјером Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС којом се ублажавају проблеми демографске одрживости за регистрована полјопривредна газдинства, сваком дјетету рођеном у 2022. години које живи у пољопривредном газдинству министраство исплаћује по 500 КМ. Овом мјером се остварује подношењем захтјева, а сву помоћ приликом остваривања овог права може се добити у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности града Дервента.

 

Related posts

Пацијентима доступне патронажене посјете

admin

Вишегодишње искуство и истраживање уткани у стручну литературу

admin

ЖИВОТ И РАД У ДЕРВЕНТИ ТЕКУ УЗ ПОШТИВАЊЕ МЈЕРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još