Култура

Дјеца у фокусу стваралачког рада

Прва промоција збирке пјесама за дјецу под називом „Кад ја лупим шаком о сто“ ауторке Јелене Глишић у дервентском Центру за културу окупила је велики број суграђана, али и оне најмлађе љубитеље књижевности и лијепе ријечи.

Ово књижевно остварење, које је свјетло дана угледало 2020. године, крунисано је наградом „Станко Ракита“, а према ријечима саме ауторке, поезија за дјецу је одувијек главни фокус њеног стварања.

– Почела сам да пишем још у раној основној школи, што је трајало неко вријеме, а што се интензивирало током студија када сам дошла у дубљи додир са књижевношћу, када се у мени побудила нека нова инспирација. Првенствено се бавим писањем поезије за дјецу, што је потекло из мог рада са дјецом и што сматрам да је мој животни позив те да из тога произилази мој осјећај за писање и видим да дјеца то прихватају на начин на који би то жељела – рекла је Глишићева најавивши да припрема још једну књигу за дјецу у виду лирске бајке, али и збирку поезије за одраслу публику.

Предсједник Удружења књижевника РС и рецензент за посљедња два књижевна остварења ове ауторке Предраг Бјелошевић истакао је да се дјела Глишићеве истичу по вишеслојности, као и да поезију карактерише дијалошка пјесничка форма.

– Књига „Кад ја лупим шаком о сто“ има један широк распон пјесама од оних за баш најмлађе, па до периода дјеце која су већ на крају основношколског образовања. Њена поезија је такорећи упакована, свака ријеч је прецизно речена и нема вишка, нема помоћних глагола у сликама да би се то одужило него је то редукован језик али је погођена срж са мјером. Вриједност њених дјела огледа се у томе да води рачуна о свакој ријечи, води радњу од почетка до краја али може да нам пласира фантастичан преокрет радње и зато се Јелена издваја из цијелог корпуса пјесника за дјецу – прокоментарисао је Бјелошевић.

Прва збирка ове ауторке под називом „Моја прва дјечија књига“ објављена је још за вријеме студентских дана 2012. године, а потом је 2017. године услиједила збирка „Вјетрић Несташко“, потом „Кад ја лупим шаком о сто“ и крајем 2021. изашла је књига у виду слико-прича под називом „Чаробна књига“.

 

 

Related posts

ВЕЧЕРАС КОНЦЕРТ „VIVA LA MUSICA“

admin

Млади музичари показали умијећа

admin

 „Крчка“ се шест
нових представа

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još