НовостиРС-РЕГИЈА

ЕВО КАКО СЕ ТРЕБА ПОНАШАТИ У СЛУЧАЈУ ПОПЛАВА

Цивилна заштита Града Бањалуке издала је упутство како би грађани требало да се понашају у случају поплава, с обзиром на најављене временске неприлике и обилне количине падавина које су прогнозиране за период од 12. до 15. маја, а која су примјењива за сва плавна подручја.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун, истиче да су све надлежне градске службе стављене у стање појачане приправности, послије упозорења Републичког хидроеметеоролошког завода, али и да грађани морају знати шта им је чинити уколико дође до поплава.

– У превенцији најављене поплаве важно је имати спреман материјал за заустављање продирања воде у кућу као што су вреће са пијеском, а сву покретну имовину би требало измјестити на сигурно – каже Ћућун.

Он истиче да, уколкико је већ дошло до поплаве, а људи се затекну у кући или другом објекту, потребно је да се попну на више спратове или на кров, те сачекају помоћ.

– Вриједне ствари би требало премјестити на више спратове објекта. Уколико се грађани затекну на отвореном, избјегавајте поплављена подручја и немојте ходати кроз плавну воду уколико вам она прелази преко кољена. Уколико возите немојте возити поплављеном саобраћајницом. Немојте заобилазити барикаде/препреке које су поставиле званичне службе у вашем мјесту – нагласио је Ћућун.

Када опасност од поплава прође и грађани се врате својим кућама, нипошто не смију користити свјежу храну, воду или лијекове који су дошли у додир са загађеном поплавном водом.

– Прије него што уђете у кућу, након поплаве, потребно је провјерити да ли постоје оштећења због којих би могло доћи до рушења. Такође, важно је провјерити да ли је прекинуто напајање електричном енергијом, те да се не користи вода из водоводних цијеви све док надлежна служба не да званично одобрење за то. Уколико је вода допрла до утичница за електричну енергију, немојте користити електричну енергију у кући док стручно особље не провјери све инсталације –  казао је Ћућун.

Он напомиње да је након поплаве најбитнији сегмент хигијена и чување здравља.

– Потребно је постепено, али темељно, осушити унутрашњост куће, уклонити тепихе и тапете. Воду из подрума испумпати постепено, да не би дошло до структуралних оштећења. Урадите то по принципу – једна трећина воде сваки дан, након што се вода повуче из околине куће. Дрвени намјештај код сушења немојте излагати директном сунцу да не би дошло до оштећења – закључио је Ћућун.

 

Related posts

Освештање крстова за
храм и звоник у недјељу

Derventski List

Поштујући ближње остајемо на стази хришћанства

admin

НАРЕДБОДАВЦИ ЗЛОЧИНА И ДАЉЕ БЈЕЖЕ ПРАВДИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još