РС-РЕГИЈА

Електронску здравствену картицу преузело око 554.000 осигураника

Електронску здравствену картицу до сада је преузело око 554.000 осигураника Фонда здравственог осигурања Републике Српске, с тим да је на подручју добојске филијале фонда подијељено 88.380 електронских картица од око 180.000 регистрованих осигураника, а од тог броја у Пословници Добој подијељене су 27.893 картице, а у Пословници Теслић 12.191.

Из Фонда су навели да су све јавне здравствене установе у Српској потписале споразум о размјени података захваљујући чему је Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) спроведен и доступан свима и здравствене установе са подручја регије Добој, попут Дома здравља и болнице, већ су почеле да га користе.

Досадашње здравствене књижице, које се и даље користе, замјењују електронске здравствене картице, које служе да пацијент буде идентификован у ИЗИС, да буде остварен приступ здравственом картону пацијента и на основу ње провјерава се статус осигураног лица.

Електронске здравствене картице неће се овјеравати, за разлику од досадашњих књижица, чиме ће бити смањене и гужве у пословницама.

Предвиђено је да прва електронска картица важи пет година и она је бесплатна за осигуранике, односно финансира је фонд. Досадашњи картони пацијената замјењују се електронским здравственим картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени (амбуланти породичне медицине, служби хитне помоћи, болници или специјалистичкој амбуланти).

Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имају детаљан увид у пацијентову историју лијечења те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао.

http://www.rtrs.tv

Related posts

Сутра сусњежица и снијег

admin

Од сутра нова правила за улазак у Хрватску

admin

Нерадни дани у РС од 30. априла до 3. маја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još