Друштво

Електро струка дефицитарна

Занимања која се односе на производњу, транспорт и коришћење електричне енергије, без којих је савремени свијет тешко замислив, поставила су се у сам врх тражених занимања, а управо је то разлог због којег Средњошколски центар „Михајло Пупин“ и ове године уписује 48 ученика у три занимања из ове области.

Будући средњошколци могу да изаберу школовање у четворогодишњем занимању и то на смјеру техничар електроенергетике у којем је предвиђен упис 24 ученика, те два трогодишња занимања електричар -електроинсталатер и аутоелектричар у којим је у предвиђен упис 12 ученика.

Техничар електроенергетике ново је занимање у СШЦ „Михајло Пупин“, а због потреба тржишта за квалитетним кадровима којим се нуди и могућност наставка школовања, из ове школе очекују добар одзив ђака.

– Посебан акценат у овој струци стављамо на практичну наставу чији се највећи дио реализује кроз конкретне практичне задатке, које ученици рјешавају тимски или индивидуално, уз помоћ својих наставника. На тај начин ученици уз помоћ наставника добијају прилику да реалиују и неке своје идеје и оспособе се за покретање властитих послова, које им ово занимање омогућава – казали су из школе.

По завршетку школовања, техничари електроенергетике оспособљени су за рад у електранама за производњу, расклопним постројењима, трафостаницама, те у објектима контроле и одржавања електричних водова и мрежа, те проучавају стандарде проводника, полупроводника, нисконапонских склопки, растављача и осигурача, те одржавају постројења, мреже и инсталације.

Обзиром да се уписна политика СШЦ „Михајло Пупин“ увелико кроји према потребама тржишта, у новој школској години планиран је упис и 12 ученика у занимање електричар – електроинсталатер које је дефицитарно у РС. Самим тим сви ученици који се опредијеле за ово занимање имају бесплатан превоз од куће до школе и мјесечну стипендију од 100 марака.

– У току трогодишњег школовања за занимање електричар – електроинсталатер наши ученици се осопособљавају да поправљају, испитују, уграђују, утврђују исправност, те ремонтују електричне машине, одржавју погоне и израђују све врсте електричних инсталација – казали су из школе додавши да је ово занимање планирано као комбиновано одјељење са занимањем аутоелектричар.

Током три године школовања, ученици који изаберу занимање аутоелектричар кују вјештине и способности да одржавају, поправљају, замјењују и регулишу рад електричних и електронских уређаја, склопова и инсталација у аутомобилу. Осим тога, они ће бити оспособљени да производе и одржавају електричну опрему возила, обављају монтажне, сервисне и послове одржавања на електричним уређајима и опреми путничких возила и радних машина.

– У свим занимањима из електро – области посебну пажњу посвећујемо практичној настави, која игра кључну улогу у оспособљавању ученика – појаснили су из школе.

Дервентски лист је у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представио и остала занимања која су дио уписне политике у СШЦ „Михајло Пупин“, а презентације су доступне на нашем порталу.

Related posts

Град ће помоћи обнову куће породице Пелеш

admin

У Москви усавршава модни дизајн

admin

ДОЊЕ КУКАВИЦЕ ДАНАС И СУТРА БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još