Култура

Емоције осликане кроз женске актове

Женски актови спојени у циклус под називом „И би свјетлост“ који су потекли из киста академске сликарке Соње Спироске Остојић представљени су вечерас дервентској публици у галерији Центра за културу.

Према ријечима саме ауторке, циклус ових умјетничких остварења треба у посматрачу да пробуди умјеће читања емоција, емотивног стања, а за шта је потребна комбинација емпатије, психологије и говора тијела.

– Овај циклус слика кроз женске актове представља емотивно стање модела, љепоту душе која је непролазна, а кроз срећу, радост, љубав, ишчекивање, али и сјенку, таму, бол и тугу. Уочљиво је да се на сваком дјелу од ових двадесетак види емоција, а оно што је специфично јесте да их износе различити модели – објаснила је Спироска Остојић додавши да су дјела ове поставке настајала у низу од десетак година.

– Слике су настајале у периоду послије мог дипломирања 1989. године, а посљедња слика овог циклуса је настала око 1999. и излагана је до сада у другим земљама, али и градовима Српске, а по први пут представљам овај циклус у Дервенти. Радила сам још неколико циклуса, овај посљедњи на којем још увијек радим и тренутно настаје под називом је „Трептај душе“, а надам се да ће бити прилике да га представим овој публици – казала је ауторка.

 

Related posts

Аудиција за Градски хор сутра

admin

Суграђане увела у тајне моде и рециклаже

admin

Ненад Милкић сутра
представља своја дјела

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još