ИЗДВОЈЕНОКултура

Етно – пјесма непролазна вриједност

Фестивал етно – пјесме, осим што је по шести пут у Дервенти окупио чуваре и љубитеље етно – нота, показао је да је традиционална музика непролазна вриједност.

Публика је вечерас у Центру за културу у режији Српског културно умјетничког друштва „Дервента“ имала прилику да чује традиционалне и етно – пјесме из Србије, БиХ, Црне Горе, Косова и Македоније. У скапела  извођењу, као и уз инструменталну пратњу представиле су се групе из Дрвара, Угљевика, Модриче, Лознице, те двије дервентске пјевачке групе СКУД-а „Дервента“ и КУДМ-а „Босиљак“.

– Задовољни смо одзивом пјевачких група, а вечерас смо имали прилику да чујемо женске пјевачке групе, али надам да ће се сљедећих година у Дервенти представити и мушке групе. Трудимо се да што више људи заитересујемо за етно – пјесму како би одржали традицију, као и да је пренесемо на нове генерације – рекла је руководилац пјевачке групе СКУД-а „Дервента“ Милијана Жунић додавши да, иако је одржавање фестивала било планирано на отвореном, промјена локације није умањила енергију и ентузијазам пјевача за украшавањем дервентске позорнице најљепшим традиционалним тоновима.

То су потврдили гости фестивала, а предсједник етно – групе „Царза“ из Дрвара Неда Тодоровић истакла је да су овакве манифестације изузетно важне за очување и приближавање традиције и обичаја широј публици, а посебно млађим генерацијама.

– Основани смо 2016. године и у почетку смо имали десетак чланова и неколико младића у музичкој секцији, а на нашу велику срећу и задовољство данас бројимо 40 и више сталних чланова, те око десет повремених чланова. Бавимо се првенствено очувањем српске традиционалне пјесме и пјесама са балканских простора, дакле етно и традиционалне музике, а понекад и стилизујемо неке старе пјесме како бисмо приближили ту врсту музике нашим најмлађим члановима – рекла је Тодоровићева додавши да ова група посјећује бројне манифестације, те организује неколико у властитој режији, а организују и музичку приповједаоницу, као и радионицу веза

По први пут публици у овом дијелу Републике Српске представила се група „Лозице“ из Лознице.

– Наша група има четири члана, иако смо се вечерас представили у трочланом саставу. Ово је наш први долазак у овај део Републике Српске тако да нам овај боравак посебан. Наша група до пре две године је радила искључиво обраде, старе записе са подручја Србије, а од тада певамо ауторске песме. Снимиле смо 22 песме, које се доста односе на ратове у околини Лознице, а које се ослањају на нашу традицију народне песме, а сада су у припреми косовске, односно песме из турског доба – рекла је руководилац ове етно – групе Дуња Блажић.

Радионице

Фестивал ће ове године по први пут имати и едукативни сегмент.

Наиме, сутра ће бити одржана радионица традиционалног пјевања у просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“. Радионицу ће водити магистар етно – музикологије Зорана Гуја Дражета, а која је истакла да ће полазници током три часа имати прилику да науче теорију и праксу из два вокална дијалекта, босанске Посавине и Источне Херцеговине.

– Радионица је отвореног типа, дакле није ограничен број полазника и надам се да ће им бити занимљиво изучавати вокално богатство ова два различита вокална дијалекта кроз теорију, праксу и различите примјере – рекла је Гуја Дражета, а почетак радионице планиран је од десет часова.

Ова дводневна манифестација одржава се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства просвјете и културе РС, те града Дервента.

Related posts

ЗАРАЖЕНО ЈОШ ДВОЈЕ, ПРИВАТНО ОКУПЉАЊЕ НОВИ КЛАСТЕР

admin

Четврти робот за још
конкурентнију производњу

Derventski List

Даривање крви,
хуманост на дјелу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još