ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Етно – пјесма побрала аплаузе

Инструментални оркестар Српског културно умјетниког друштва „Дервента“ нотама традиције отворио је вечерашњи пети Фестивал етно – пјесме, који је у центру града окупио велики број љубитеља традиције и обичаја.

Публика је имала прилику да чује пјесме из Крајине, Семберије, Посавине, Поткозарја, Србије и са Косова у режији СПКД-а „Просвјета“ из Прњавора, КУД-а „Чајавец“ из Бањалуке, те етно – групе „Босиљак“ из Брчког.

– Овакви фестивали служе да би се очувале наше старе пјесме, да би наставили да их чувамо и да се омладина учи традицији, а ове године уз подршку града Дервента. Прошле године нисмо ни били у могућности да одржимо фестивал, а ове године нашим суграђанима се представљамо изводећи пјесме на отвореном – казала је руководилац пјевачке СКУД-а „Дервента“ Милијана Жунић, док су гостујуће групе истакле задовољство учешћем на вечерашњој манифестацији.

– Први пут смо у Дервенти и драго нам је да смо овдје и надамо се добром дружењу у духу очувања етно – ритма. Представљамо се пјесмама „Зумбалица“, „Дођи јање кад се жито жање“ и „Преко поља трапћу кола“, које смо подијелили у два блока – казао је члан мушке пјевачке групе КУД –а „Чајавец“ Маринко Зорић, а по први пут се на овом фестивалу представила пјевачка група СПКД-а „Просвјета“ из Прњавора.

– Веома смо изненађени пријатном атмосфером која нас је дочекала овдје у Дервенти, а нарочито нам је драго, јер је то по нашем првом представљању на оваквој манифестацији – рекла је Тамара Алексић која је уједно и члан фолклорне секције и пјевачке групе овог друштва.

Чланице етно – пјевачке групе „Босиљак“ који дјелује у склопу КУД-а „Илићка“ из Брчког пред Дервенћанима су извеле шест пјесама, а у Дервенти су по други пут.

– Ово нам је друго учествовање на овом фестивалу и увијек се лијепо осјећамо у Дервенти, због дивних домаћина и одличне публике, а са пјевачком СКУД „Дервента“ имамо одличну сарадњу – казала је чланица ове групе Драгана Радовановић.

Related posts

Радионица измамила осмијехе малишанима и родитељима

admin

ВАШАР УСТУКНУО ПРЕД КОРОНА ВИРУСОМ

admin

Потресни извјештаји,
документи и фотографије

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još