ИЗДВОЈЕНОКултура

„Женско срце у шињелу“ прича о исконској храбрости

Вјеродостојни приказ дијелова живота три српске хероине, Милунке Савић, Флоре Сендс и Надежде Петровић, али и три актерке које воде причу, одиграо се вечерас пред Дервенћанима великој сали Центра за културу кроз представу „Женско срце у шињелу“.

Паралела између ратом обиљежене прошлости, те болешћу и технологијом скројене садашњости, пренијела је са собом истинитост и храброст коју носе жене у оба та времена, а једна од глумица која је представу изнијела на даскама које живот значе Јована Петронијевић објаснила је како је дошло до настанка комада и како су исткане нити између та два времена.

– После завршене академије, заједно у класи, нас три, Нина, Весна и ја, пожелеле смо да урадимо нешто заједно, тако да смо се окупиле и почеле да ишчитавамо дела о хероинама. О Флори Сендс, коју ја играм, буквално ништа нисам знала до тад, тако да смо се за помоћ обратиле писцу Михаилу Витезовићу који је написао историјске делове, а Мирјана Карановић је то уобличила у веродостојан позоришни комад. Делови садашњице тих жена инспирисани су личним искуствима, на пример, када је глумица пропала кроз труле даске до пола и извођење комада на хладњачи, што се десило мени, а ту паралелу смо направили не да би стајала, него да би била интересантнија гледаоцима – казала је Петронијевићева додавши да је тематика утолико занимљивија јер је пријемчива свима, с обзиром на дешавања која су жене и у новијим ратовима преживљавале.

Петронијевићева је истакла да је представа извођена 47 пута, од чега 11 пута у Српској.

– За ову представу смо се спремали четири месеца и премијера је изведена 2018. године у Центру за културу „Влада Дивљанин“ у Београду, а од тада представу смо извели 47 пута од чега у Српској 11 пута и то чак двапут у Бањалуци. Извођење широм Србије помогао нам је пријатељ Иван Исаиловић предсједник општине Крупањ, који је финансијски подржао извођење, а после смо упознали Горана Врховца који је организовао представу у Српској – објаснила је глумица.

 

Related posts

Укрштени ставови о осињском водоводу

admin

Наредба о радном времену
за предстојеће празнике

Derventski List

Српски језик и ћирилица
вапе за заштитом

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još