Друштво

Животиње спасавају и на операционом столу

Брига о животињама, осим стандардних послова, дервентске ветеринаре неријетко доведе и до неубичајених интервенција и захвата којима спасавају животе многим животињама.

Ветеринарски позив, као веома динамичан, захтијева и расположивост 24 часа дневно, али и стално усавршавање и прилагођавање различитим условима рада.

У ветеринарској амбуланти „Татић“ збрињавају све врсте кућних љубимаца, од мачака и паса гдје је један од најчешћих захвата царски рез или стерилизација, па до корњача, кунића, зечева, морских прасића, али не заостаје ни брига о животињама у пољопривредним газдинствима гдје предњаче краве, свиње и овце. Према ријечима ветеринара Добрице Татића најчешће интервенције односе се на компликације усљед телења крава.

– Тешка телења не би била велики проблем када би људи ветеринара позвали на вријеме. Најчешћи је случај да пола села обилази око краве и када схвате да животињи не могу помоћи, позову нас. Тада је већ теле увелико заглављено у порођајном каналу, измучено, као и сама крава, што додатно компликује телење – каже Татић.

Све учесталије је и спасавање животиња које су жртве саобраћајних незгода.

– Недавно имали заиста тешку операцију и успјели смо да спасимо пса којег је власник случајно прегазио аутомобилом. Такође, у скорије вријеме један суграђанин је поред пута у каналу пронашао лане које је ударио аутомобил. Операција је трајала скоро читав дан и са, отприлике, 150 шавова лане је пуштено на опоравак –испричао је Татић додавши да је круна сваког рада тренутак када види опорављену животињу.

Власник ветеринарске амбуланте „Ђокић“ Славиша Ђокић каже да све више Дервенћана има кућне љубимце, а брига о њима подразумијева и ветеринарске прегледе и интервенције.

– Експанзијом посједовања кућних љубимаца и ми, ветеринари, смо добили домаћи задатак да се додатно едукујемо, те да набавимо додатну опрему како би их адекватно збринули. Али исто тако, добили смо простор за нове идеје, те имамо план да у скоријој будућности отворимо клинику специјализовану за бригу о кућним љубимцима у склопу које ће бити и дневна болница – испричао је Ђокић.

Он је још додао да већину посла запослени у његовој ординацији обављају на терену и у различитим, самим тим, отежаним условима.

– Већину нашег посла чини брига о животињама у пољопривредним домаћинствима. Битан сегмент рада ветеринара је спрјечавање ширења заразних болести међу животињама, али и да те болести пређу на људе – рекао је Ђокић.

Ветеринари се слажу да његовање кућних љубимаца изискује одређене трошкове, а поготово у случајевима када је потребна одређена интервенција.

– Годишњи трошкови за његовање пса изискују двије вакцине што кошта око 30 марака, а третмани у зависности од дужине длаке и тежине пса на годишњем нивоу однесу од 35 па до 80 марака – прецизирали су амбуланти „Јелисић“ додавши да чиповање пса кошта 45 марака.

Пси луталице

У ветеринарској амбуланти „Татић“ кажу да би у предстојећем периоду требало да постану дио пројекта Фондације „Dogs Trust“ у БиХ, односно да добију зелено свјетло за бригу у псима луталицама.

– Прилагодили смо нашу хируршку амбуланту стандардима ове фондације, завршили са обучавањем кадра, и сада чекамо одобрење како бисмо могли да отпочнемо са бригом о псима луталицама на територији општине – казао је Татић.

Related posts

Вијетнамска свиња дио тора у Осињи

admin

Ловаци сабором отварају ловну сезону

admin

Промоција „Повратка калифата“ вечерас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još