ИЗДВОЈЕНОНовости

ЖИВОТ И РАД У ДЕРВЕНТИ ТЕКУ УЗ ПОШТИВАЊЕ МЈЕРА

Начелник општине Милорад Симић изјавио је данас да иако је ситуација у којој се Дервента, али и остатак Републике Српске налазе због корона вируса, тешка и никоме не погодује, живот мора да тече, те је апеловао на суграђане да се понашају у складу са препорученим мјерама.

Он је нагласио да је и у тренутној ситуацији Дервента  велико градилиште, са скоро 7.000 запослених, предузећа несметано послују, осим неколико фирми које сарађују са Италијом и које раде смањеним капацитетом због недостатка репроматеријала.

– Путеви се асфалтирају, гради се Ватрогасни дом и завршавају се послови уговорени још прошле године. Радити се мора, само се морамо понашати „ваљано“ – рекао је Симић истакавши да су се посљедњих дана на евиденцију Заводу за запошљавање у Дервенти јавила се 54 тражиоца посла, а привреда је у истом том периоду потраживала 56 радника.

Симић је казао да је у карантину у објекту Терапијске заједнице „Извор“ на Плехану обезбијеђено све што је потребно за несметан и угодан боравак.

– Имамо на располагању 65 мјеста за карантин. Већина соба на Плехану су двокреветне, а има и неколико соба са пет кревета, те двије собе са по десет кревета које за сада нису у употреби. За све особе које бораве у карантину обезбијеђена су три оброка дневно – рекао је Симић додајући да је у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ обезбијеђен простор од 15 лежајева који се чува за случај да породица са малом дјецом буде требала боравити у карантину и још додатних 50 мјеста.

– У резерви имамо још 30 мадраца и 100 кревета са душецима и ћебадима који се налазе у касарни „Здравко Челар“ – нагласио је Симић позивајући суграђане да се не окупљају на излетиштима попут Патковаче која су због могућих контаката и ширења заразе опасност по цијело друштво.

Током посјете карантину на Плехану, који је организован за представнике медија, руководилац карантина у Дервенти Драгољуб Кукић рекао је да су сви потребни услови за боравак особа којима се одреди смјештај у карантину испоштовани, захваљујући ангажману и залагању чланова Општинског штаба за ванредне ситуације.

– Услови у два објекта Терапијске заједнице „Извор“ на Плехану, који су одређени као карантин, што се тиче хигијене, исхране и генералног стања, су заиста добри. Покушали смо да омогућимо корисницима смјештаја да тих неопходних 14 дана проведу што је лакше могуће. Особе у карантину на Плехану су распоређени у двокреветне, трокреветне и четворокреветне собе, гдје свака соба има одвојено купатило, тако да нема потребе да буду у контакту. Засад капацитет овог карантина није попуњен с обзиром да имамо још 33 слободна мјеста – рекао је Кукић.

Члан управе карантина на Плехану Станиша Микеревић казао је да се у овај објекат смјештени углавном људи који су били на привременом раду у сусједним земља, односно у Словенији, Њемачкој, Србији и Црној Гори.

– У карантину тренутно борави 29 особа, 26 мушкараца и три жене. Три особе које су раније биле у карантину су послате у кућну изолацију на основу налаза и препорука надлежних љекара – рекао је Микеревић додајући да сви који се налазе у карантину немају физички контакт са члановима породице, али све ствари које су им потребне, породица им може донијети.

– Чланови породице било којег корисника могу свако јутро да донесу што је кориснику смјештаја потребно од средстава за личну хигијену и остало, а ми то преузимамо и лично уручујемо корисницима тако да они немају директан контакт. Покушавамо успоставити топли људски однос с обзиром да смо им ја и остали чланови кампа главна комуникација – казао је Микеревић истакавши да се стриктно прате упутства Републичког штаба за ванредне ситуације о начину организације живота у карантину.

– Засад није било проблема међу корисницима, а ни између корисника смјештаја и чланова управе карантина и надам се да ће тако и остати – нагласио је Микеревић.

Тестирања

Специјалиста епидемиологије Дома здравља Дервента др Милена Бјеговић Ђујић казала је да су тренутно под надзором 164 особе и видно је да се сваким даном број особа под надзором смањује.

– Тестирању на корона вирус у протеклом периоду подвргнуто је двадесетак особа и само једно лице је било позитивно, а и оно се опоравило и сада се налази у кућној изолцији. Од Института за јавно здравство добили смо информацију о тестирању лица која се налазе у карантинима у својим мјесним заједницама. За лица која имају симптоме обољења и позитивну епидемиолошку анкету узорковање ће вршити болница у Добоју. Тестирање особа које су биле у контакту са обољелима и лица која се налазе у карантину, а немају симптоме обољења вршимо у Дому здравља – казала је Бјеговић Ђујић.

Она је додала да је Центар за ментално здравље Дома здравља оформио тим који ће пружати психолошку подршку како лицима које се налазе у карантину на Плехану, тако и особама које се налазе у кућној изолазији, али и старија лица која тешко подносе мјере забране кретања.

 

Related posts

Животи деветорице
Детловчана нису узалуд угашени

Derventski List

Од идуће седмице јавне расправе
о буџету града за 2024. годину

Derventski List

Турнир донио фудбалске лекције и дружење

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još