ИЗДВОЈЕНОНовости

ЖРТВЕ ЧАРДАКА ЗАУВИЈЕК ЧУВАТИ ОД ЗАБОРАВА

У Спомен – комплексу „Чардак“ данас је литургијом, поменом, те полагањем вијенаца и паљењем свијећа обиљежено 27 година од страдања 37 српских цивила из тог дервентског насеља.

Највећи број Чардаклија, припадници регуларне војске Хрватске, те хрватско-муслиманских паравојних формација из Дервенте, убили су на Васкрс 1992. године, док су преостали страдали у логорима. На мјесту гдје се налази спомен – обиљежје, пронађена је масовна гробница са посмртним остацима 19 мјештана.

Злочини који су почињени у Дервенти никада не смију бити заборављени, а голгота коју су прошле жртве и њихове породице, вјечна су опомена српском народу на овом простору, поручено је данас са обиљежавања страдања на Чардаку.

  • Са дужним пијететом обиљежавамо страдање Срба у Дервенти 1992. године који су вјеровали у људе. Нису они ратовали, само су мислили да треба остати на свом прагу и чувати своју кућу. Нажалост, сваки Србин који је те године остао у Дервенти, је био заробљен или убијен. Тужно је кад борац погине у рату, али кад цивили изгубе живот, кад читаве породице страдају и затре им се траг, то је посебно страшно – рекао је начелник општине Милорад Симић.

Изасланик предсједника РС Миладин Драгичевић подсјетио је да је на Чардаку направљен велики покољ, што никада не смије бити заборављено.

  • Овдје је направљен велики покољ и то када становништво Дервенте још није схватало да ће бити рата. Дочекали су страшан чин и морамо рећи да су досадашње пресуде срамне за злочин ових размјера и зато сваке године понављамо да правда мора да стигне све злочинце. Злочин је злочин, а жртва је жртва без обзира на којој страни се десио или којој страни припадала. Зато не смијемо заборавити и све дотле док све нестале не пронађемо, како би били покопани и добили смирај душе, а породице моралну сатисфакцију и док злочинци не буду осуђени, причаћемо о овоме – рекао је Драгичевић подсјетивши да се за 1.600 несталих Срба још увијек трага.

Са тешким ранама и болом у души, заробљеништва се присјећају они који су преживјели дервентску голготу.

  • Тешко је сјећати се тих дана јер смо прошли голготу и страшна мучења. Проживјели смо их и данас се присјећамо својих комшија који су мучки побијени јер су само бранили своја огњишта – рекао је бивши логораш Чедо Продић.

Предсједник општинског Удружења логораша Драго Кнежевић рекао је да још увијек правди нису приведени одговорни за убиство цијелих породица Лазаревић, Живковић и Зорић, као и брачни пар Ћудић.

  • То је жалосно и велика је брука и срамота за Тужилаштво БиХ, којем смо у протеклих мјесец послали допис у којем тражимо да на обавијесте да ли ишта покрећу по питању ових страдалих породица – рекао је Кнежевић.

Вијенце на спомен – обиљежје страдалима данас су положили чланови породица погинулих, начелник општине Милорад Симић, изасланик предсједника РС  Миладин Драгичевић, делегација Скупштине општине Дервента, представници Удружења заробљеника општине, Општинске борачке организације, ветерана, Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, делегације Трећег пјешадијског (Република Српска) пука,  Полицијске станице Дервента, те представници политичких партија.

Обиљежавању 27. годишњице страдања Срба са Чардака присуствовао је и народни посланик Игор Жунић, као и представници хуманитарне групе „Аркобалено“ из братског града Пинероло.

По први пут, на обиљежавању годишњице злочина на Чардаку били су припадници почасне јединице 1. пјешадијског батаљона 6. пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ .

Казне

Суд БиХ осудио је Азру Башић на 14 година затвора за злочине над Србима у Дервенти, а осим ње, на шест година затвора осуђен је бивши чувар у логору Рабић Алмаз Незировић, браћа Есад и Дервиш Чавалић на пет и пет и по година затвора, Нихад Хамзић Фриц на двије године и Ивица Перковић Мунгос на четири године.

 

Related posts

Промјена режима саобраћаја
на Тргу ослобођења

Derventski List

ДЕЛЕГАЦИЈА ДЕРВЕНТЕ У ВЕЛИКОЈ КЛАДУШИ О ДЕТАЉИМА САРАДЊЕ

admin

Због радова у главној улици
и данас обустава испоруке воде

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još