НовостиРС-РЕГИЈА

ЖУНИЋ: О ОДГОВОРУ НА ДЕКЛАРАЦИЈУ СДА ПОСТИЋИ СРПСКО ЈЕДИНСТВО

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је синоћ да о значајним питањима као што је одговор на Програмску декларацију СДА у Народној скупштини мора бити постигнуто српско јединство.

– Од партија које су опозиција очекујем да буду пронађене паметне главе које ће разумјети процесе и тренутак у коме се Српска налази. То није питање да ли ће неко задржати привилегије и очекујем да ће опозиција прије посебне скупштинске сједнице дефинисати ставове, само не овакве какве промовише Мирко Шаровић који је потрчко СДА и не знам ко стоји иза њега – рекао је Жунић гостујући у централним вијестима АТВ-а

Он је потврдио да би до краја октобра требало да буде одржана посебна скупштинска сједница на којој ће бити дефинисан одговор на Програмску декларацију коју је усвојила СДА.

– Народна скупштина Републике Српске, као највиша законодавана институција, даће одговор, не само на Програмску декларацију СДА која је стандардна вишегодишња прича `погурана и са неких других страна`, него и на питање како БиХ као државна заједница треба да изгледа у будућности – рекао је Жунић.

Он је истакао да ће став Народне скупштине бити и да се мора поштовати изворни Дејтонски мировни споразум, а све што је наметнуто од ОХР-а мора бити на неки начин уклењено.

– О овоме треба да разговарамо са ФБиХ јер је видљиво да се у БиХ, када говоримо о правосуђу и о Високом судском и тужилачком савјету, спомиње утицај високог представника и бонских овлашћења. Може се поставити и питање на шта личи било каква државна заједница када имамо овакву врсту притисака – додао је Жунић.

Коментаришући ситуацију на нивоу БиХ, Жунић је нагласио да је СНСД посао могао завршити давно.

– Знамо како се формира власт на нивоу БиХ гдје није требало да буде условљавања зато што имамо политичке побједнике из сва три народа. Постављају се услови с циљем да власт не буде формирана и да они који су изборни губитници остану у фотељама на нивоу БиХ – сматра Жунић.

Говорећи о раду Народне скупштине, Жунић је оцијенио да Пословник о раду мора бити промијењен.

– Омогућено је да буде злоупотријебљен дио који се односи на повреду Пословника о раду и опозиција то упорно користи. У наредном периоду идемо у измјену Пословника и наћи ћемо начин да скупштина функционише како треба. Поједини посланици као што су Драшко Станивуковић /ПДП/ и Небојша Вукановић /СДС/ упуштају се у политичко блато, иако покушавам са њима да разговарам аргументовано – закључио је Жунић.

https://youtu.be/9c1_h_B8XCk

Related posts

ВОДУ ПРОКУВАТИ ПРИЈЕ УПОТРЕБЕ

admin

Доња Лупљаница
страдалничко село

Derventski List

Патријарх Порфирије у Тузли 25. и 26. јуна

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još