Друштво

Занимања за којима потреба не престаје

Савремени начин живота тешко може да се замисли без електричних уређаја и аутомобила, а управо су електричари/електроинсталатери и аутоелектричари занимања која могу изабрати будући средњошколци у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

Планом уписа предвиђена су 24 мјеста у комбинованом одјељењу, и то по 12 ученика у оба смјера.

Недостатак стручних кадрова из ових области и извјесно запослење главни су разлози за избор управо ових занимања, а ученици током три године школовања бивају оспособљени за разне врсте послова које могу обављати и самостално.

Електричари/електроинсталатери постављају и одржавају електричне инсталације, освјетљење и отклањају кварове на њима, а аутоелектричари одржавају електричне уређаје и инсталације на аутомобилима, електричне кругове освјетљења и системе паљења мотора, те проналазе кварове на електричној опреми аутомобила и отклањају их или мијењају неисправне компоненте.

У СШЦ „Михајло Пупин“ истичу да се у току трогодишњег школовања за занимање електричар/електроинсталатер ученици оспособљавају да поправљају, испитују, уграђују, утврђују исправност, те ремонтују електричне машине и раде на одржавању погона и израђују све врсте електричних инсталација.

– Ученицима који изаберу овај образовни профил, поред теоријског, омогућавамо да у нашим добро опремљеним кабинетима за извођење практичне наставе, стичу и практична знања која су им неопходна за успјешно обављање посла – истакла је директорица школе Гордана Асентић.

Када су у питању аутоелектричари, њихов посао је да  одржавају, поправљају, замјењују и регулишу рад електричних и електронских уређаја, склопова и инсталација у аутомобилу, те производе и одржавају електричну опрему за моторе и путничка возила, те акумулаторе, као и да обављају још широк спектар послова који се тичу моторних возила.

Управо због широког спектра конкретних знања која ђаци током школовања добијају, ова занимања и даље су изузетно тражена на тржишту рада, те је могућност запослења за школоване кадрове утолико већа.

 

Related posts

Данас Велика Госпојина

Derventski List

Фестивал „Распјевани мај“ вечерас

Derventski List

Побједници ђаци из ОШ „Никола Тесла“ и СШЦ „Михајло Пупин“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još