Друштво

Запослење надохват руке

План уписа у нову школску годину Стручна и техничка школа, поред занимања која су била у понуди и ранијих година, употпунила је новим четворогодишњим занимањем – царински техничар, које ће у оквиру комбинованог одјељења са трговачким техничаром, моћи да упише по 12 ученика.

Увођење новог занимања резултат је потражње на тржишту рада, односно чињенице да велики број компанија које послују у Дервенти требају раднике овог профила, али и близина граничног прелаза.

Из Стручне и техничке школе појаснили су предности царинског техничара.

– Царински техничар у наставним плановима и програмима егзистира тек од ове године, а због сродности са пословно – правним, економским и трговачким смјером, опредијелили смо се да га пружимо као опцију у оквиру комбинованог одјељења са трговачким техничаром, које ће укупно имати 24 ученика – рекла је директорица Бранка Јовић додавши да ће ђаци бити стручно оспособљени за увозно – извозно царињење и рад у шпедицијама.

– Због близине граничних прелаза пружа се и могућност запослења на овим радним мјестима, те царинским испоставама. Царински техничар као овлашћени службеник државне царинске службе проводи законе и прописе на подручју царина, врши царински надзор над робом и путницима на међународним граничним прелазима, те евидентира сваки значајнији увоз или извоз робе, као и промет робе и путника, провјерава путне исправе особа које прелазе државну границу, њихов пртљаг и документацију – објаснила је Јовићева истичући да ће ђаци стећи и добру теоријску и практичну основу за наставак школовања на факултетима.

Другу половину комбинованог одјељења чиниће трговачки техничари, који током четворогодишњег образовања стичу знања из области робне производње, функције новца, акумулације и пласмана капитала.

–  Трговачки техничар се већ годинама показује као тражено занимање, а ученици стичу широко знање из познавања робе, израде калкулације набавне и продајне цијене робе, а стиче и знања о потрошачким кредитима, каматама, увозу и извозу робе, организацији рада трговачког предузећа, те овладавају техником непосредне продаје робе у различитим типовима продавница. Ученици који средњошколско образовање заврше као трговачки техничари имају могућност брзог запослења, али и добро исклесано знање као темељ за факултетску диплому – објаснила је Јовићева.

Стручна и техничка школа ове године уписује укупно 120 ученика у по једном одјељењу техничара ЦНЦ технологија, агротехничара и кувара, те комбинованом одјељењу обрађивач метала резањем и бравар – заваривач, као и једном комбинованом одјељењу трговачки и царински техничар.

Презентације занимања

Дервентски лист,  као и претходних година, представиће свако занимање које ће ђаци моћи да упишу ове године у Стручној и техничкој школи, и то у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net.

Стручна и техничка школа

ЗАНИМАЊЕ              СТЕПЕН           БРОЈ ОДЈЕЉЕЊА   БРОЈ УЧЕНИКА

Техничар ЦНЦ                    IV                                    1                          24

технологија

Обрађивач метала               III                                   ½                           12

резањем

Бравар – заваривач               III                                   ½                           12

Агротехничар                     IV                                   1                            24

Трговачки техничар           IV                                    ½                           12

Царински техничар            IV                                    ½                           12

Кувар                                   III                                    1                              24

 

 

Related posts

Екипа „Сунца“ кући
донијела десет медаља

Derventski List

Геронтолошком центру на поклон електрични кревет

admin

Данас хладно, на планинама снијег

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još