ИЗДВОЈЕНОНовости

ЗАРАЖЕНА ЖЕНА ДИЈАЛИЗНИ ПАЦИЈЕНТ, БИЋЕ ТЕСТИРАНИ КОНТАКТИ

Иако је у Дервенти потврђен други случај заразе корона вирусом, а ријеч је о жени дијализном пацијенту, епидемиолошка ситуација је и даље под контролом, те ће бити тестирани сви контакти са позитивним лицем.

Истакнуто је то данас послије сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације на којој је процијењено да не би требало да дође до ширења заразе у Дервенти, с обзиром да новообољела особа није имала много контаката.

– У Дервенти је као и у већини локалних заједница ситуација озбиљна, али није алармантна. До сада смо имали једног обољелог, који се опоравио, а данас је потврђен нови случај. Ради се о женској особи која има и друге здравствене проблеме и одлазила је на дијализу. С обзриом на њену слабу покретљивост, лица са којима је била у контакту биће тестирана  – рекао је начелник општине Милорад Симић.

Он је додао да је се тренутно у карантину налази 25 особа, а до сада су кроз овај објекат прошла 62 лица.

– Сви они су тестирани на корона вирус и били су негативни. У кућној изолацији тренутно се налази 47 лица, а кроз било који вид надзора од 15. марта до данас прошло је 613 особа – рекао је Симић.

Директор Дома здравља Мирко Шаран објаснио је да је новообољела пацијенткиња од КОВИД-19 била под здравственим надзором дужи период с обзиром на историју њене болести те и да је на дијализу била вожена одвојено од другиох пацијената.

– Ради се о особи средње животне доби која је била под надзором у пољедњих мјесец, прошла је изолацију, тестирана је раније и налаз је био негативан. Она има здравствених проблема од раније и иде на дијализу, а прије три дана је примљена на инфективну клинку, не због сумње на заразу, него ради  њене основне болести. Што се тиче наших информација и њених контаката, не би требало доћи до ширења заразе из тог жаришта, јер је она слабо покретна особа и у мањој комуникацији са другим особама – рекао је Шаран.

Додао је да Хигијенско- епидемиолошка служба Дома здравља чини све да у складу са препорукама Министарства здравља и социјалне заштите РС, испуне задатке које се односе на пандемију корона вируса.

У складу са ранијим одлукама Општинског штаба за ванредне ситуације и овог петка ће бити обављена дезинфекција градских улица, паркова и осталих јавних површина и то уз помоћ пољопривредне механизације, односно атомизера.

Привреда

Говорећи о стању у области привреде на подручју општине и ситуацији на Бироу за запошљавање начелник општине Милорад Симић казао је да привреда није стала, али да одређене фирме имају проблема са набавком опреме и репроматеријала.

– Добра вијест је да је „Амика“, која има више од 300 запослених, почела да ради, а једини проблем који су имали јесте отежана набавка опреме и репроматеријала. Предузеће „Венето“ још увијек не ради, али се надамо да ће застој у раду бити брзо окончан – казао је Симић додајући да ће од 27. априла доћи до олакшица за радње којима је био забрањен рад.

– Такође, задовољство је изнијети и податке са Завода за запошљавање, а то је да се у периоду од 1. марта до 15. априла на евиденцију јавило 68 особа, од којих је 38 лица као технолошки вишак, а 30 особе којима су истекли уговори о раду. Упоредо за тај период запослена су 63 лица, што указује да су фирме и у том периоду примале раднике и да привредна активност функционише – нагласио је Симић.

У ПРИЛОГУ САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ПОСЛИЈЕ СЈЕДНИЦЕ

САОПШТЕЊЕ

Related posts

Смањене марже на основне животне намирнице

admin

ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ОБИШАО ХРАМ У ИЗГРАДЊИ

admin

ТЕСТИРАЊЕ БУДУЋИХ ПРВАЧИЋА ПОЧЕТКОМ ЈУНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još