ИЗДВОЈЕНОНовости

Зацртани циљеви и пројекти
воде Дервенту напријед

Наставак изградње осињског водовода, реконструкција Основне школе „Никола Тесла“ и проширење вртића „Трол“ сигурно ће обиљежити 2023. годину у Дервенти. То није све, јер нам тек предстоји дефинисање капиталних инвестиција и израда тих планова. Сигуран сам да ће током сљедеће године Дервента у многим сегментима бити за корак или више корака испред садашње позиције.

Рекао је то у интервјуу Дервентском листу градоначленик Милорад Симић сумирајући резултате Градске управе у години на измаку и представљајући планове за годину која слиједи.

– Настављамо са праксом која је већ постала уобичајена, тако да многи то и не примјећују. Ради се о томе да наш буџет нема ниједну марку дуговања према корисницима, ништа нисмо оставили неизмирено. Да не помињем чињеницу да када се многи суочавају с дефицитом, ми копља ломимо око расподјеле суфицита – рекао је градоначелник.

Крај је 2022. године и прилика је то да се осврнемо на оно најзначајније што је обиљежило ову годину. Шта је то што бисте Ви истакли?

– На такве ствари увијек морамо да гледамо из више углова, јер важност неког догађаја или процеса није за сваког иста, а ми који смо се понудили да доносимо одлуке у име ширег круга морамо да имамо ширину. Ипак, то што смо изашли из проблема са епидемијом корона вируса цијеним као важну ствар, али одмах нас је снашла друга несрећа. Иако је сукоб у Украјини физички далеко од нас, потпуно је јасно да оставља итекако велике и негативне посљедице на наше животе. Наравно, избори који су иза нас су, такође, процес који је изазвао доста пажње, па и нервозе, али задовољан сам што дијелим задовољство већине Дервенћана због коначних резултата тог процеса.

Који су то пројекти и одлуке које је Градска управа покренула или иницирала, а које сматрате да треба нагласити?

– Оно што је обиљежило годину јесу активност у вези са почетком реализације пројекта изградње осињског водовода. То је, а само преносим ријечи домаћина из тог подручја, нешто што ће промијенити на боље животе у овом дијелу Дервенте и има безгранични значај. Послије изградње магистралног цјевовода, у току је завршница процедуре избора извођача који ће градити секундарне мреже. Такође, свједоци сте да смо покренули процедуре за реконструкцију Основне школе „Никола Тесла“ и посао израде техничке документације је у завршној фази. Велики значај има и проширење вртића „Трол“ и за те намјене обезбиједили смо простор, а ускоро почиње пројектовање и, надамо се, током 2023. године услиједиће изградња и опремање. Има тога још много, као што су бројни локални путеви које смо градили из властитих средстава, али и захваљујући подршци Владе Републике Српске.

Засигурно има и планова који због разних фактора нису реализовани?

– Нажалост има, и не осјећам се нимало лагодно због тога. Неке ствари смо почели да радимо, али због различитих фактора нису довршене. Често се ради о капацитету извођача радова, мада знам да има и других слабости, међу којима су најизраженије деструкције засноване на могућностима које оставља процедура јавне набавке. Тешко се отимам утиску да има оних који те могућности злоупотребљавају.

На адресу града стигла је трећа узастопна позитивна оцјена ревизора Главне службе за ревизију јавног сектора РС за финансијске извјештаје и усклађеност са прописима у 2021. години. Како је Градској управи пошло за руком нешто што није ни једном другом граду или општини у Републици Српској?

– На то сам изузетно поносан, као и на сараднике који се баве тим дијелом посла. То је потврда тезе да када неко зна и жели посао да ради потпуно у складу са законом, може тако да функционише. Ми радимо у складу са законским прописима и иначе, не само у случајевима који су контролисани, и то је нешто с чим нема калкулација. Овакав налаз службе за ревизију је можда најважније признање за ову управу.

Скупштина града недавно је усвојила буџет града за 2023. годину који наставља тенденцију раста, и то за нешто више од 16 одсто у односу на планирани документ за ову годину. Које су најзначајније карактеристике градске касе за идућих 12 мјесеци?

– Настављамо са праксом која је већ постала уобичајена, тако да многи то и не примјећују. Ради се о томе да наш буџет нема ниједну марку дуговања према корисницима, ништа нисмо оставили неизмирено. Да не помињем чињеницу да када се многи суочавају с дефицитом, ми копља ломимо око расподјеле суфицита. И у том смислу налаз службе за ревизију додатно добија на значају, јер није потврђена теза да не гријеши само онај ко не ради. Ми смо радили и испуњавали све своје планове и све је било усклађено са прописима.

Економска нестабилност коју трпи читав свијет постала је свакодневица и Дервенћанима. Како се оваква ситуација одражава на грађане?

– Богу хвала, нашу привреду још увијек није пореметило то што економија трпи, нисмо забиљежили затварања производних погона, нема масовних отпуштања и сличних догађаја. Наравно да смо дубоко забринути за појаву поскупљивања основних животних намирница, горива, услуга, али ми са локала тешко на то можемо да утичемо. Оно на шта можемо да имамо утицај јесте да пажљивије пратимо потребе социјално угрожених становника и да њима посветимо мало више пажње, како њихов положај не би био још тежи.

Оно што суграђане засигурно највише занима су планови градске администрације за годину која је на прагу. Можете ли с нашим читаоцима подијелити оне најважније?

– Када говоримо о плановима изгледаће као да понављамо причу о ономе што смо урадили, али шта можемо када је ријеч о великим пројектима чија реализација траје дуго. Наставак изградње осињског водовода, реконструкција ОШ „Никола Тесла“ и проширење вртића „Трол“ сигурно ће обиљежити 2023. годину. А видјећете да то није све, јер нам тек предстоји дефинисање капиталних инвестиција и израда тих планова. Сигуран сам да ће током сљедеће године Дервента у многим сегментима бити за корак или више корака испред садашње позиције.

Преостало је тек неколико дана до новогодишњих и божићних празника. Шта бисте поручили суграђанима тим поводом?

– Будите са својим породицама, будите здрави и у близини људи који вам доносе мир, спокој, срећу и задовољство. Нека година која одлази са собом однесе све што је било сметња срећи, све што је изазивало тугу и неспокој, а Нова година нека донесе разлоге за весеље и смијех. Вјерницима нека је срећан Божић, да га прославе у духу наше православне вјере и традиције и на начин како њима прија, а свима нама нека је срећан Дан Републике Српске. И да никад не заборавимо колико је важно што имамо Републику Српску.

Политика

Да ли је период политичких турбуленција уступио мјесто политичкој стабилности?

– На сву срећу чини ми се да јесте. Ми смо у нашој локалној скупштини прије годину ствари посложили тако да законодавни и извршни дио апарата власти иду истом стазом, имају исте циљеве. Дакле, нема опструкција и спутавања. Изузетно је важно да смо на нивоу Републике Српске добили институције које су се конституисале и почеле да функционишу, а то би ускоро могло да се догоди и на нивоу БиХ. Сматрам да је то доказ зрелости друштва, мада има и оних који би да те процесе онемогуће или бар успоре, како би политички нешто ушићарили, без обзира на посљедице које би грађани трпили. Хоћу да вјерујем да је вријеме оних који су спремни да чине „што горе то боље“ прошло или је бар на измаку.

Related posts

За боље услове живота
у Врховима 50.000 КМ

Derventski List

МИГРАНТИ ОПЉАЧКАЛИ ПУТНИКЕ, ПА ЗАУСТАВИЛИ ВОЗ

admin

„ТРОЛОВЦИ“ ОСВАЈАЛИ ОСМИЈЕСИМА И ЗДРАВИМ ЗАЛОГАЈИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još