Uncategorized @bsИЗДВОЈЕНОНовости

За капитална улагања 1,5 милион КМ, нове цијене комуналних услуга

Скупштина града усвојила је данас план капиталних улагања за ову годину вриједан 1,5 милиона марака, као и програм подстицаја за развој пољопривреде и села којим се за ову област обезбјеђује 485.000 марака, а већином гласова усвојене су и предложене корекције цијена комуналних услуга.

Сједница је обиловала изузетно важним темама, а отворена је приједлогом владајуће већине за опозив потпредсједника парламента Маринка Николаша, који су сви присутни одборници подржали.

Када се ради о Приједлогу плана капиталних улагања, документ је усвојен у предложеном облику, а десет амандмана одборника СДС-а и ДНС-а није прихваћено послије изјашњавања. Представљајући овај план замјеник градоначелника Синиша Јефтић образложио је предложене пројекте и улагања на које је распоређен 1,5 милиона КМ, док је током изјашњавања о амандманима истакао да међу њима има и приједлога чија реализација је у току или ће бити дио будућих пројеката који ће бити финансирани из буџетског суфицита.

Градоначелник Милорад Симић оцијенио је да је план капиталних улагања већ 19 година резултат домаћинског управљања финансијама града.

– У прилици смо почастити своје суграђане капиталним улагањима у висини од 1.500.000 КМ, док многе друге локалне заједнице о томе могу само да сањају. Такође, треба нагласити, да већ 19 година обезбјеђујемо 1,5 до два милиона КМ за надградњу. Ми смо данас имали прилику предложити у шта би било добро да искористимо средства, а наравно било је и оних који се са нама не слажу и који су пробали на сваки начин да саботирају тај план. Одборници су ипак изгласали овај буџет који ће почастити Дервенту за неке нове вриједности – рекао је Симић истакавши да се пројекти махом односе на градско подручје.

– С обзиром да смо у протеклом периоду доста уложили у рурално подручје, од чега 2,7 милиона само у осињски водовод, на шта сам поносан, сада смо одлучили да средства усмјеримо у Улицу Краља Петра Првог, што је јако значајно, да раздвојимо канализацију, кишну и фекалну, и тако даље – казао је Симић додавши да ће ускоро бити ријечи и о расподјели буџетског суфицита.

– Вјерујем да ћемо, већ на идућој сједници, расправљати о уштедама од прошле године, а још увијек процјењујемо, мада вјерујемо да је ријеч о око 1,9 милиона, што је за Дервенту значајно. Свјестан сам да нам се буџет не пуни ваљано по основу ПДВ-а и око милион марака из суфицита ћемо уклопити у недостајући буџет, али вјерујем да ћемо око милион имати у резерви – објаснио је градоначелник.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић оцијенио је да су капитални пројекти неозбиљно планирани.

– Када је у питању програм капиталних улагања, то је један од најважнијих докумената који се тиче изградње у нашем граду за који имамо годину да се изаберу приоритетни пројекти и ураде предрачуни и неопходна документација. Ми смо данас добили документ који се концептуално по први пут појавио као такав, гдје су направљене неке групе улагања, па смо тако, на примјер, добили списак санације и реконструкције мостова, као и спортских терена и игралишта, гдје није наведено о којим мостовима је ријеч, у којим подручјима и о којим износима. Такође, имамо и најзначајнију инвестицију од 950.000 КМ за реконструкцију градских улица гдје је набројано неколико кључних улица и осталих објеката. То је, према нашем мишљењу потцјењивање Скупштине и свих 29 одборника, једно неозбиљно и површно планирање и у том смислу смо амандмански покушали дјеловати –  рекао је Катанић.

Одборници СНСД-а Славко Томаш и Давор Симић нагласили су да је издвајање средстава из буџета града за капитална улагања пракса по којој је Дервента препознатљива.

-Предложени план је савршено јасан, а посебно ваља нагласити да је похвално што ће уз капитална улагања граду на располагању бити и буџетски суфицит – рекао је Симић, док је Томаш нагласио да не треба заборавити да Дервента већ 19 година доноси план инвестиција.

-То је за већину локалних заједница мисаона именица или су од такве праксе одустали – казао је Томаш додавши да су предложеним амандманима тражене релокације око 118.000 КМ са важних пројеката у граду.

На питање одборника ПДП-а Мирка Петрића да ли је капиталним буџетом планирана изградња тротоара у Улици Гаврила Принципа на Чардаку, те да ли ће Дом здравља ове године добити мамограф, замјеник градоначелника Синиша Јефтић похвалио је приједлог за изградњу тротоара у поменутој улици додавши да се морају испоштовати процедуре израде пројекта и свих осталих параметара. Када се ради о мамографу, Јефтић је нагласио да је град предвидио дио средстава за овај апарат, док би остатак требало да обезбиједе друге институције.

Јефтић је подсјетио да је лани у Дервенти кроз капитална улагања, али и уз подршку виших нивоа власти и кроз разне пројекте, уложено више од пет милиона КМ.

Одборници су усвојили и план коришћења средстава за подстицај развоја пољопривреде и села за ову годину, а начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да се ради о 485.000 марака.

-Слиједи доношење правилника о расподјели тих средстава који ће прецизирати критеријуме и друге параметре за расподјелу – рекао је Пашалић.

Усвојен је и извјештај о раду градоначелника у органима „Комуналца“ с обзиром да је град највећи акционар у овој комуналном предузећу, као и одлуке о утврђивању цијена комуналних услуга (корекција цијена испоруке воде, коришћења канализације, прикупљања, одвоза и депоновања чврстог отпада за домаћинства), те цијена комуналних услуга на гробљима којима управља „Комуналац“.

Предсједник Надзорног одбора „Комуналца“ Милена Васић објаснила је разлоге за корекцију цијена.

– Дошло је до корекција цијена испоруке воде, коришћења канализације и депоновања и одвоза отпада, али само за домаћинства, дакле за правне субјекте цијене остају непромијењене. Разлози корекције су поремећаји цијена на свјетском тржишту, што је резултирало корекцијом цијена енергената које предузеће користи. Дошло је до раста цијена горива, електричне енергије и материјала, тако да је примјетно да су трошкови за јануар и фебруар виши за око 50 одсто – казала је Васићева додавши да и уз корекције цијене комуналних услуга у Дервенти остају ниже у односу на цијене у окружењу.

Када се ради о цјеновнику комуналних услуга на гробљима, она је појаснила да се измјена односи на гробље у Улици 1. маја. Нови цјеновници ступиће на снагу послије објаве у Службеном гласнику града.

Током разматрања извјештаја о раду Правобранилаштва РС, сједиште замјеника правобраниоца у Добоју за прошлу годину, указано је на проблематичну судску праксу.

– Већ три пута нам се дешава случај да на ауто – путу „9. јануар“ возач доживи саобраћајну несрећу са псом, а да граду буде досуђено да плати насталу штету на аутомобилу од 5.000 или 7.000 КМ. Сматрам да ова судска пракса није логична и на то сам указао замјенику правобраниоца – рекао је градоначелник истакавши да ће и Савез општина и градова делегирати овај проблем са којим се суочавају и други градови кроз чију територију пролази ауто – пут.

Представник Правобранилаштва који је присуствовао сједници објаснио је да је судска пракса тренутно таква, али да постоје правни лијекови који се у овим случајевима могу користити.

Сједници је присуствовао и представник ОЕБС-а, а на почетку засједања предсједник парламента Мирко Земуновић упознао је одборнике да су Сања Димитрић и Душко Вујичић иступили из Клуба одборника ПДП-а и да ће убудуће дјеловати као самостални одборници.

Засједање је прекинуто око 18 часова, а наставак је настављен за 11. мај.

План капиталних улагања Града Дервента за 2023. годину распоређује се на сљедеће пројекте:

редни број групе и пројектаГРУПЕ УЛАГАЊА-НАЗИВ ПРОЈЕКТАИзнос у КМ
123
I511100 – Издаци за изградњу и прибављање зграда и објеката270.000,00
   
I а511100 – Издаци за изградњу и прибављање осталих објеката270.000,00
1Издаци за пројектовање, услуге надзора и остали трошкови за припрему документације120.000,00
2Изградња спортских терена, игралишта, објеката и остале спортске инфраструктуре90.000,00
3Наставак изградње градског гробља60.000,00
   
II511200 – Издаци за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију зграда и објеката1.080.000,00
   
II а511200 – Издаци за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију саобраћајних објеката1.030.000,00
1Санација и реконструкција градских улица, паркинга и тротоара, са реконструкцијом водоводне и канализационе мреже (Краља Петра I, 1. маја, Омладинска, Одред Војводе Мишића и други)950.000,00
2Санација и реконструкција мостова80.000,00
   
II б511200 – Издаци за инвестиционо одржавање,  реконструкцију и адаптацију осталих објеката50.000,00
1Адаптација простора за спомен собу50.000,00
   
III511300 – Издаци за набавку постројења и опреме150.000,00
1Суфинансирање набавке мамограф апарата у Дому здравља Дервента150.000,00
   
УКУПНО КАПИТАЛНА УЛАГАЊА У 2023. ГОДИНИ1.500.000,00

Усвојени цјеновник комуналних услуга

Related posts

ЖУНИЋ: ВАНРЕДНО СТАЊЕ ЗА БРЖУ РЕАКЦИЈУ

admin

СРЕЋНА НОВА 2020. ГОДИНА

admin

Ко отвори срце за традиционалну музику увијек јој се враћа

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još