ДруштвоИЗДВОЈЕНО

За уреднији и љепши изглед града 680.000 КМ

Програмом заједничке комуналне потрошње, који ове године износи 680.200 марака, град ће добити уреднији и љепши изглед, а његово провођење увелико је у току.

Овим програмом, који је Скупштина града усвојила у фебруару, обухваћени су издаци за чишћење јавних површина у урбаној зони, одржавање, уређивање и опремање јавних зелених површина, одржавање јавних саобраћајних површина, одвођење атмосферских и других вода и утрошак електричне енергије на јавним површинама. Такође, предвиђено је и одржавање јавне расвјете, зоохигијена, одржавање и модернизација објеката ЗКП-а, расходи за закуп земљишта и украшавање града.

Дио ових активности које су планиране за овај период године, како објашњавају у Одјељењу за стамбено -комуналне послове Градске управе, увелико се проводе.

– Ми већ имамо склопљен уговор за дјелатности зоохигијене, односно збрињавање паса луталица, а други уговор за ту намјену је у припреми. У припреми је уговор за одржавање јавних зелених површина које подразумијева ручно и машински кошење, као и крчење и чишћење запуштених јавних зелених површина, орезивање високог дрвеће и одржавање јавних зелених површина хортикултуре, односно набавка сезонског цвијећа и уређење тргова и површина које иначе буду украшене цвијећем – рекли су у одјељењу.

Износ за зоохигијену повећан је са 10.000 КМ колико је било издвојено лани, на око 20.000 КМ и уговори за хумано збрињавање паса луталица, како су истакли, сваке године се потписују.

– Ове године имали смо уговор за збрињавање 30 паса луталица и он је прије краја првог тромјесечја испуњен, а у току је припрема за нови уговор – рекли су у одјељењу подсјећајући да је прошле године реализован и пројекат у оквиру којег су пси чиповани и стерилизовани.

Додају да осуђују сваки нехумани чин који се односи на псе луталице и друге животиње, те да су неопходне јаче контроле како би се стало у крај неодговорним појединцима.

Највећи износ средстава из Програма заједничке комуналне потрошле предвиђен је за потрошњу електричне енергије у граду и мјесним заједницама гдје постоји јавна расвјета, и то 255.000 марака.

– Издаци за електричну енергију за јавну расвјету су највећи зато што се из године у годину шири обухват подручја који је покривен јавном расвјетом, а расвјетна тијела раде по устаљеном плану. Ми још увијек нисмо искористили облике уштеде на начин да се угрози комфор. Планира се постепен прелазак на лед расвјету и замјену расвјетних тијела, као и даљинско очитавање потрошње електричне енергије – појашњавају у   одјељењу.

Програмом заједничке комуналне потрошње, између осталог, за чишћење јавних површина у урбаној зони планирано је 115.000 КМ, за одржавање, уређивање и опремање зелених површина 80.000, за одржавање јавних саобраћајних површина 70.000, за уређивање јавних површина 50.000 КМ, за одвођење атмосферских и других вода са јавних површина 39.000, за одржавање јавне расвјете 39.000, за одржавање и модернизацију објеката ЗКП-а 6.000, за закуп земљишта 1.200 и за украшавање града 5.000 КМ.

Из одјељења додају да би ускоро требало да почне и насипање и одржавање локалних путева, с обзиром да је и овај програм усвојен у Скупштини града.

Цвијеће

Градске алеје, тргови и кружни токови већ краси ново прољећно цвијеће, и то на Тргу православља и Тргу ослобођења, на зеленим површинама на раскрсницама код Поште, улица Марије Бурсаћ и 1. маја, као и на кружним токовима, спомен – обиљежју Чардак и паркићу у Улици Краља Петра Првог.

– Настојаћемо да обогаћујемо површине предвиђене за садњу украсног цвијећа. Такође, трудимо се да, гдје имамо прилику, сезонско цвијеће мијењамо трајнијим цвјетним жбуњем – рекли су у Одјељењу за стамбено – комуналне послове.

Related posts

Донирано око 475.000 КМ, хуманитарни број позван 61.011 пута

admin

Пливање савладало
120 малишана

Derventski List

Припрема предшколаца у „Тролу“,
„Будућности“ и у двије школе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još