Eкономија

За 11 фирми 673.000 КМ подстицаја

Међу 238 фирми које су оствариле подршку Владе Републике Српске за директна улагања у 2022. години нашло се и 11 дервентских фирми којим је одобрен подстицај од укупно 673.000 KM.

Подстицај на основу јавног позива за подршку директним улагањима остварила су предузећа „Амика“, „Мрежа Нетворк“, „Пећић – комерц“ , „Санино“, „Нивекс“, „Аџић“, „Дигитал електроник“, „Балкан стар“,„Вињета“, „Fenix group“ и „Relax shoe Bosna“ која послују у Дервенти.

Ради се о континуираној подршци привредним субјекатима из области прерађивачке индустрије за реализацију инвестиционих пројеката, а предмет додјеле подстицаја била је набавка савремених технологија и нове опреме или опреме која није старија од 12 година, те развој иновација.

Једна од компанија која је већ неколико пута била корисник подстицаја Владе јесте „Мрежа Нетворк“, а директор ове фирме Зоран Тошић казао је да ће одобрена средства бити уложена у подизање продуктивности и запошљавање нових радника.

– Одобрена средства биће нам значајна за набавку ЦНЦ глодалице и машине за производњу каблова чиме ћемо подићи нашу продуктивност за око седам одсто  и запослићемо десет радника. Треба бити поштен и похвалити напоре Владе за издвојена средства, али и привреднике који се у данашње вријеме одлуче да улажу у инвестиције – казао је Тошић, додајући да је ријеч о респектабилним средствима за једну малу економију попут Републике Српске.

Подршку Владе веома корисном сматра и власник и директор „Санина“ Радован Пазуревић истакавши да се набавком нове опреме поправља капацитет предузећа да буде конкурентније на тржишту.

– Већ смо купили машине и уложили значајна средства, далеко више од овога што смо добили за набавку опреме, односно аутоматизацију производње, али подршку сматрамо добродошлом – казао је  Пазуревић подсјетивши да „Санино“ запошљава око 850 радника.

Подстицај Владе од раније је значајна подршка и дервентској фирми  „Пећић – Комерц“.

– Запошљавамо 51 радника, а средства ћемо користити за инсталацију нове опреме и модернизацију производње. И раније смо били корисници овог вида подршке – казао је директор фирме Драган Пећић.

Међу 238 фирми којим је у овој години одобрено укупно 13,5 милиона КМ највише корисника по секторима  подстицаја је из дрвне индустрије и то 77 корисника, затим металске и електро индутрије 74, те текстиле и обућарске области 35 корисника. Када је ријеч о вриједности инвестиција по секторима, највише инвестиција се реализује у сектору металске и електро индустрије односно 26,3 милиона, а слиједи сектор дрвне индустрије у износу од 24,7 милиона КМ.

У Републици Српској подстицајима за директна улагања подржани су пројекти привредних субјеката који запошљавају укупно 19.560 радника, а који су у набавку и увођење савремене опреме и технологије инвестирали око 78 милиона КМ

Фирме из Дервенте којим су одобрени подстицаји

(ранг – листа министарства)

  • „Fenix group“110.743
  • „Aмика“ 94.923
  • „Мрежа Нетворк“ 79.102
  • „Пећић – Комерц“ 68.028
  • „Сaнино“ 67.257
  • „Нивекс“ 63.282
  • „Relax shoe Bosna“ 55.371
  • „Aџић“ 46.353
  • „Дигитaл електроник“ 40.280
  • „Бaлкaн стaр“ 28.084
  • „Вињетa“ 19.590

 

Related posts

ОБЈАВЉЕН ПОРЕСКИ КАЛЕНДАР

admin

Обућарска индустрија шанса за развој сарадње са Индонезијом

admin

ШТО ПРИЈЕ АПЛИЦИРАТИ ЗА ПОМОЋ ЗА АПРИЛ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još