ИЗДВОЈЕНОНовости

ЗГРАДА У НОВОМ НАСЕЉУ ДОБИЛА СТАНАРЕ

У Новом насељу данас је предато на употребу 30 станова за породице расељених и повратника у Дервенту у новој згради која је изграђена кроз државни пројекат стамбеног збрињавања у оквиру Регионалног стамбеног програма у БиХ.

Кључ од стана данас је добио Радослав Бенђо из Коњица, који од посљедњег рата са породицом живи у Дервенти.

– Чак 16 година смо живјели у алтернативном смјештају и стан нам много значи. Носилац права је моја мајка која је болесна и данас нажалост није могла доћи. Добили смо двособан стан и захвалио бих се у име своје петочлане породице, коју поред мајке и мене чине и моја супруга и два сина – рекао је Бенђо.

Зграду су пресјецањем врпце отворили и кључеве корисницима уручили начелник општине Дервента Милорад Симић, в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић и замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Џевад Махмутовић, у присуству породица, представника Делегације ЕУ у БиХ, Свјетске банке и ОЕБС-а.

Симић подијелио је задовољство са суграђанима који су усљед несрећних дешавања свој дом пронашли у Дервенти.

– Данас 30 породица добија кључеве и рјешава свој стамбени статус на начин који је примјерен човјеку, не само у Дервенти, него и у Европи. Зграда је урађена по посљедњим стандардима и ово није социјално становање, него становање за људе који нису имали свој кров над главом. Они ће плаћати марку по квадрату и то је износ новца који је потребан за одржавање објекта, којим ћемо ми газдовати. Ово је лијепо мјесто за живот које смо некад звали избјегличко насеље, али оно то није и станари ове зграде имају у близини цркву, ријешено питање поплава и имају комшије са којима ће дијелити свакодневицу – рекао је Симић изразивши наду да ће за два или три мјесеца бити отворен Геронтолошки центар за стотину корисника који је изграђен у оквиру пројекта затварања колективних центара.

Зграда је изграђена донаторским средствима, највећим дијелом Европске уније, а од тих средстава за изградњу је уложено више од 1,2 милиона марака, док је значајна подршка дошла од стране општине која је обезбиједила грађевинско земљиште и  све потребне прикључке.

Махмутовић је казао да Регионални стамбени програм подразумијева збрињавање више од 3.000 породица односно 10.000 људи.

– Ми у БиХ још увијек имамо око 96.000 расељених и око 8.500 избјеглица у земљама окружења и велика већина њих има проблема са рјешавањем стамбеног питања – нагласио је он.

Све породице које су смјештене у новоизграђену зграду моћи ће станове које су добили да користе док су живи, а након тога, како кажу у Републичком секретаријату, о новим корисницима одлучиваће локална управа с обзиром на то да ће власништво бити пренесено на општину.

– Важно је истаћи да ово није једини пројекат који Влада РС реализује за ову популацију и до јуна очекујемо да почне са радом Геронтолошки центар у Дервенти на мјесту старе болнице, а поред тога у овој општини се у оквиру Регионалног стамбеног програма ради реконструкција и изградња више од 40 индивидуалних стамбених објеката и досадашња сарадња са општинском влашћу је била изузетно добра што потврђују и ови резултати – рекао је в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић.

Мигранти

На адресу општине, односна начелника општине, протеклих дана стигао је допис из Министарства за безбједност БиХ у којем су изражена очекивања да се између осталих и Дервента укључи у рјешавање мигрантске кризе и то обезбјеђивањем средстава из буџета општине.

Начелник општине Милорад Симић је казао да тај допис није стигао на праву адресу, јер се проблеми са мигрантима не рјешавају у локалним заједницама.

– Ја сам се насмијао на то, а онда сам прочитао па се поново насмијао. Мигрантска криза је више од игре и то се рјешава на државном нивоу. Мислим да то није примјерено и нисмо ми адреса на коју је тај допис требало да стигне. То је мој одговор, а о круцијалним питањима имамо саговорнике у Влади и институцијама Републике Српске који о томе воде рачуна – нагласио је Симић.

 

 

Related posts

Конкурс за упис у Стручну и техничку школу

admin

КРОВ НАД ГЛАВОМ ДОБИЈАЈУ ЈОШ 24 РАСЕЉЕНЕ ПОРОДИЦЕ

admin

ЧЕТВОРО ПОВРИЈЕЂЕНО У НЕЗГОДИ У БОСАНСКИМ ЛУЖАНИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još