ИЗДВОЈЕНОНовости

Здравији и топлији објекти

Радови који су почели протеклог маја у оквиру пројекта енергетске ефикасности на објекту јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“, а којим је обухваћена и замјена котла у Основној школи „Никола Тесла“ финализовани су, чинећи ове објекте енергетски здравим.

Замјеном крова, фасаде, столарије на спрату објекта и система гријања, ријешени су вишегодишњи проблем са прокишњавањем и губитком енергије на објекту „Дервентског листа и Радио Дервенте“, док је замјеном котолова ревитализован систем гријања у објекту ОШ „Никола Тесла“. Ови радови обављени су захваљујући пројекту ИНЕР, који се реализује у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА прекограничног Програма између Хрватске, БиХ и Црне Горе, а које проводи ЛИР Еволуција заједно са партнерима, а финансира Европска унија.

Директор ЛИР Еволуције Славиша Јелисић, поводом финализације пројеката, објаснио је да је поред радова реконструкције објекта, проведен и низ других активности у Дервенти.

– На реконструисаној згради „Дервентског листа и Радио Дервенте“ обновљена је фасада, изолован је објекат и столарија чиме је побољшана енергетска ефикасност зграде и као такав, објекат је сачуван јер је био у прилично лошем стању. Такође, набавили смо и инсталирали котлове на пелет за овај и објекат ОШ „Никола Тесла“, а урадили смо и локалну типологију стамбених зграда на подручју града, која ће помоћи даљем унапређењу и реконструкцији приватних стамбених и других објеката, као и енергетске прегледе у пет јавних објеката – рекао је Јелисић додајући да је припремљен и софтвер који би требало да помогне у управљању енергијом на подручју града, а провели смо и низ тренинга и активности у циљу јачања свијести о потребама за кориштење обновљивих извора енергије –нагласио је он истакавши да је укупна вриједност радова проведених у Дервенти око 180.000 КМ.

– Укупна вриједност пројекта који се одвија у све три државе је 1.154.867 евра, од чега се 85 одсто суфинансира из средстава ЕУ – рекао је Јелисић.

Финансијску подршку провођењу ових пројеката пружила је и Градска управа Дервента, а градоначелник Милорад Симић захвалио је партнерима који су допринијели реализацији квалитетних пројеката.

– Град је у овом пројекту учествовао са 80.000 КМ чиме смо допринијели побољшању енергетске ефикасности. Морам поменути да када смо договорили овај посао тадашња позиција је опструисала средства обезбијеђена за ове послове. Нити су нису хтјели упитати за које намјене је тај новац, што је показатељ у којој мјери политички острашћени људи раде само како би било другачије од предложеног. Ја увијек мислим у име Дервенте и да би се ипак морали договарати за добро и то смо испоштовали и моје велико хвала партнерима који постају пријатељи Дервенте – рекао је Симић.

Да је значај финализованих радова и наставка рада предузећа у обновљеној згради немјерљив истакао је директор предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“ Чедо Вујичић.

– Редакција Дервентског листа данас функционише у објекту који је грађен између 1905. и 1912. године, а ове године обиљежавамо 110 година од изласка првог броја Дервентског листа који је изашао као „Дервентски котарски лист“. Нема бољег поклона за јубилеј од спасене и уређене зграде са новим кровом, столаријом на спрату објекта и на којем је уређена изолација и фасада, те котао за гријање, тако да је зграда добила статус енергетски ефикасне. Сувишно је и депласирано говорити о томе који је значај ове инвестиције и овог подухвата за објекат и предузеће, јер они који мало боље памте, знају да је овај објекат дошао у фазу опасности од озбиљнијих оштећења а обнова је то заштитила – рекао је Вујичић.

Значај замјене котлова за гријање у ОШ „Никола Тесла“ такође је немјерљив, нагласио је директор школе Љубиша Ђурић.

– Наша школа је у процесу реконструкције због оштећења у земљотресу 2020. године и овај пројекат који је проведен у сарадњи са градом, уклопио се у ту причу о реконструкцији, тако да смо добили нови котао за гријање на пелет што ће олакшати и складиштење материјала, али ће утицати и на мање загађење околине – рекао је Ђурић.

Радио Дервента

Директор Јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“ Чедо Вујичић додао је да се нада да ће у неком наредном периоду бити предузети кораци за поновно покретање Радио Дервенте.

Related posts

КУЋА ПУНA ДЈЕЦЕ НАЈВЕЋИ БЛАГОСЛОВ (ФОТО)

admin

Дежурне службе
заслужују посебну пажњу

Derventski List

Усвојен буџет града
од 24,5 милиона КМ

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još