ИЗДВОЈЕНОНовости

Зелено свјетло за буџетске документе, скупштини други потпредсједник

Скупштина града, на данашњем маратонском засједању, усвојила је ребаланс овогодишњег буџета којим је градска каса повећана на 21,7 милиона КМ, као и нацрт буџета за идућу годину у износу од 19,4 милиона КМ, а одлуком скупштинске већине парламент је добио још једног потпредсједника, док сагласности није било за именовање директора Дома здравља.

Неслагања позиције и опозиције дошла су до изражаја већ на почетку засједања и то приликом гласања о дневном реду. Приједлог градоначелника Милорада Симића да се на дневни ред уврсти измјена одлуке о расподјели буџетског суфицита, како би се одговорило на иницијативу грађевинског одбора за изградњу осињског водовода, те представника села кроз која би водовод прошао, да се промијени одлука и обезбиједе средства за овај пројекат, није наишло на одобравање одборника већине, те се није нашао на дневном реду сједнице.

С друге стране, једногласну подршку добио је ребаланс овогодишњег буџета у износу од 21,7 милиона марака, а у којем су се нашла средства суфицита, средства виших нивоа власти, али и веће плате у Дому здравља, те накнада. Једногласно је усвојен и нацрт буџета за идућу годину у износу од 19,4 милиона марака, а који је за 1,5 одсто већи од буџетског оквира за текућу годину.

Подршку свих одборника добио је и Нацрт одлуке о радном времену у угоститељским, трговинским, занатским, услужним и другим дјелатностима, а којим се предлаже ограничавање рада недјељом. Модел за ово ограничење тражиће се у наредном периоду путем јавне расправе.

За потпредсједника Скупштине града, гласовима одборника скупштинске већине, изабран је Витомир Пиваш, који је положио и заклетву. С обзиром да ће он своју функцију обављати као професионално запослено лице, поред тренутног потпредсједника Маринка Николаша који функцију обавља волонтерски, усвојена је и Одлука о измјенама Одлуке о платама и другим функционерима града. На основу тога, Пиваш ће на мјесту потпредсједника парламента примати плату у износу од 75 одсто плате предсједника Скупштине града.

Због недовољног броја гласова, није усвојено рјешење о разрјешењу Мирка Шарана са мјеста директора Дома здравља, иако му је истекао мандат у априлу ове године, а није донесено ни рјешење о именовању Мирка Петрића на ову функцију, иако је конкурсна процедура завршена позитивним мишљењем из Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Вишечасновна расправа водила се о Информацији о додјели и продаји земљишта у власништву општине у периоду од 1995. до 2020. године, а која је усвојена једногласно. Усвојене су и информације о животу омладине, раду мјесних заједница и запошљавању на подручју града и потребним кадровима. Подршку нису добиле информације о раду Геронтолошког центра, Туристичке организације и вртића „Трол“ за прву половину године, као ни извјештај о раду вртића за радну 2020/2021. годину. Подршку је једино добио годишњи програм рада „Трола“ за 2021/2022. годину.

Сумирајући данашње засједање градоначелник Милорад Симић рекао је да је важно нагласити да су једногласно усвојени нацрти ребаланса буџета за ову и буџета за идућу годину.

  • Надам се да ће се сви у Скупштини понашати одговорно како би усвојили буџет за идућу годину до 15. децембра, како то и иначе чинимо, јер се ради о средствима за „живот“ града – рекао је Симић додавши да је усвојен и нацрт важне одлуке која би требало да доведе до ограничења рада недјељом.
  • Иницијатива је дошла од дијела одборника, али и од наших суграђана, првенствено суграђанки, које су запослене у трговинској дјелатности и које немају могућност да се посвете породици. При томе ћемо настојати испоштовати и привреду. Кроз јавну расправу настојаћемо пронаћи модел, или кроз рад у првој смјени или да се недјељом не ради. Сматрам да је то добар искорак – истакао је Симић

Када се ради о Дому здравља, Симић је казао да није учињен искорак да се именује директор, иако је процедура за избор проведена.

  • Кандидат за директора Дома здравља је добар приједлог, али није обезбијеђен довољан број гласова за његов избор. Скупштинска већина се у овом случају није поредала. Дом здравља не смије бити без директора, поготово у вријеме пандемије и надам се да ће ово питање бити ријешено на једној од наредних сједница – рекао је градоначелник додавши да је именовање другог потпредсједника Скупштине града науштрб потреба грађана и других пречих ствари.
  • Поставља се питање шта ће, поред предсједника Скупштине који мјесечно ради просјечно 13 часова и потпредсједника, радити други потпредсједник и то за плату од око 2.500 КМ. Ово је својеврсно ухљебљавање – казао је Симић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић, коментаришући засједање, рекао је да је усвајање буџетских докумената најважнији дио сједнице.

  • Имали смо жељу да окончамо именовање директора Дома здравља, али договор унутар скупштинске већине јесте да се неће залазити родбинске везе. То је искористила скупштинска мањина направивши пометњу. Ипак, сматрам да ћемо у наредном периоду, заједно са градоначелником пронаћи рјешење за ово питање – рекао је Ђурић.

На сједници је усвојено и више одлука о продаји непокретности у својини града приватним лицима, те одлука о оснивању Професионалне ватрогасно – спасилачке јединице са амандманом ДНС-СПС и ХС којим се утврђује да Скупштина града донесе правилник о систематизацији радних мјеста у овој јединици.

Related posts

Измијењен режим саобраћаја
на кружном току „Рампа“

Derventski List

Традиција и обичаји најрадоснијег хришћанског празника

admin

ДОНЕСЕНА НАРЕДБА О РАДНОМ ВРЕМЕНУ, НА СНАГУ СТУПА СУТРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još