Друштво

Зимница никад папренија

Сезона припреме зимнице већ је почела, а због суше која је махом похарала баште и воћњаке, цијене поврћа и воћа за делиције које су редован дио зимске трпезе, одавно нису биле више, те домаћице још увијек „важу“ да ли ће правити домаћи ајвар, пинђур, пекмез и сок.

Иако је понуда сезонско воћа и поврћа на дервентској пијаци и више него разноврсна, цијене расту из седмице у седмицу.

Килограма корнишона лани у ово доба године на пијаци је коштао од двије до 2,50 марке, док је протеклог четвртка њихова цијена достизала пет марака. Зелени парадајз је коштао марку, док је ове године за килограм овог поврћа потребно издвојити пола марке више. Црвена „рога“ паприка коштала је од 1,80 – 2,50 марке, док ове године ова цијена важи за паприку која се купује на гајбу, а на килограм паприке достижу и три марке. Ове године видљив је и мањак цвекле, а патлиџан је скупљи у односу на прошлу годину за 0,50 по килограму, као и лук, док највећи „скок“ цијене биљежи карфиол и кошта невјероватних 4,50 до пет марака по килограму и скупљи је за двије марке него лани.

Тривуновићи из Прњавора годинама уназад продају воће и поврће на дервентском Сајмишту, и како сами кажу, високе цијене условљене су поскупљењем сјемена, прихране биљке, али и обраде земљишта, као и све тежих временских услова да засађено очувају и поберу. Додају да, и поред тога, имају у понуди све оно што домаћице користе за припрему зимнице.

  • Година је била изузетно неповољна за сваку културу и они који имају своје баште морају да докупљују намирнице за ајвар, пинђур, сатараш, кечап или пак туршију – објашњавају Тривуновићи.

Сњежана Субић, иако живи у иностранству, сваке године за своју породицу први ајвар и пекмез, те киселе краставце и карфиол.

  • Ја немам услова да бих садила своју башту. Али зато одвојим седмицу да дођем овамо и да са уживањем спремим зимницу за своје најмилије. Сви се највише радују карфиолу и пекмезу од шљива, али ја правим и ајвар, киселим и паприке, краставце и фефероне. Истина је да је нешто скупље поврће, међутим домаће је домаће и ништа што се купи у продавници не може стати на црту оном што ја направим у својој кухињи – тврди Субићева додајући да поврће купује од провјерених продаваца како би била сигурна да све што припреми буде домаће и здраво.

За оне који се одлуче да купе домаћу зимницу, сокове и воћне сирупе, Зора Клашња има шаролику понуду. Осим тога, она сваког четвртка на пијаци продаје и домаће поврће и воће.

  • Највише продајем оно што правим по наруџби, а ако нечег и направим мало више, све то успијем да продам на тезги – тврди Клашња која објашњава да сви воле домаће производе, али да се ријетко ко, а посебно омладина, одважи да засуче рукаве и проведе цијели дан поред шпорета припремајући зимницу.

Она још истиче да литар домаћег сока од вишње кошта и до десет марака, док је тегла домаћег ајвара од шест до осам марака.

Кромпир

Најбоље огледало сушне године је цијена кромпира која је ове године дупло виша него лани, па  килограм умјесто 0,50 КМ сада кошта марку.

_

Related posts

Залихе допуњене са 73 дозе крви

admin

Возачима доступан
бесплатан превоз возила

Derventski List

СВОЈЕ „ФИЋЕ“ ПАЗЕ КАО „ОЧИ У ГЛАВИ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još