Друштво

Зимска опрема обавезна од 1. новембра до 1. априла

Министарство унутрашњих послова Републике Српске oбавјештава грађане да је ступањем на снагу новог „Правилника о саобраћају у зимским условима“ прописан нови период обавезног посједовања опреме за саобраћај у зимским условима за сва моторна возила, који траје од 1. новембра до 1. априла, без обзира на временске услове.

Новим Правилником који је на снагу ступио 30. децембра 2020. године, од наведене обавезе су изузета возила категорије „L“ (моторна возила на два или три точка, као и четвороцикли), „Т“ (трактори на точковима) и „C“ (тракктори на гусјеницама).

Под зимским условима саобраћаја на путевима сматра се ситуација када пада снијег и налази се на коловозу, на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, пада киша и леди се на коловозу или је коловоз залеђен.

Такође, у складу са наведеним Правилником, за вријеме зимских услова на путевима није дозвољен саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилом која не посједују зимску опрему, као и возилима која посједују а не користе зимску опрему. У наведеним ситуацијама полицијски службеници ће поступати у складу са чланом 228. Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

До сада је зимска опрема била обавезна од 15. новембра до 15. априла.

Зимска опрема обухвата:

– пнеуматике за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) на свим точковима возила или

– пнеуматике за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка или

– пнеуматике за љетну употребу на свим точковима с најмањом дубином профила од 4 тт и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Related posts

ДЕРВЕНЋАНИ НА ДРЕВНИМ СТАЗАМА ВЈЕРЕ

admin

Доња Лупљаница сутра
и у петак без струје

Derventski List

БОЉИ УСЛОВИ У ОШ „ЂОРЂО ПАНЗАЛОВИЋ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još