Друштво

Знатижељно упијају језик и културу Јапана

Осебујна јапанска култура, традиција, језик, навике и гастрономија заинтересовала је педесетак дервентских средњошколаца који с нестрпљењем ишчекују сваки нови час који им држи наша суграђанка рођена у Јапану Михо Ђекић.

Секција јапанског језика покренута је прошле седмице у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, а осим ученика ове школе, привукла је и ђаке Стручне и техничке школе. Ради се о факултативној настави која се одржава једном седмично, а интресовање ученика премашило је очекивања.

Ђекићева каже да је идеју да са ученицима подијели богатство језика и обичаја своје земље прихватила са одушевљењем.

– Било ми је веома драго када сам видјела колико је ученика заинтересовано за часове, а превладавају дјечаци, што је веома занимљиво. Анкета коју сам на уводном часу провела међу ђацима показала је да су највише заинтересовани за упознавање са културом и обичајима и конверзацијом на јапанском, као и да им је изазов учење писама – рекла је Ђекићева додавши да је планирано да часови трају током читаве године.

– Планирала сам да почнемо са учењем хирагане и катакане, које садрже по 46 слова, а касније ћемо да пређемо и канђи, које је доста теже писмо. Цијеним да ће ученици савладати та два писма – објаснила је Ђекићева.

Додала је да ће младим Дервенћанима пренијети и дио обичаја и традиције свог народа, те упознати их са гастрономијом.

– Ако успијемо, заједно ћемо и кувати, а осврнућемо се и на фестивале, историју и културу – рекла је Ђекићева.

Не желећи да пропусте прилику да у свом граду уче јапански језик и упознају културу овог народа, ученици су похрлили на часове.

– Придружила сам се секцији јер ми се чини као нешто ново и интересантно, а осим тога волим јапанске стрипове, манге и аниме, а занима ме и култура Јапана. Утисци су позитивни већ послије првог часа, а само учење основних поздрава чини се интересантним – казала је ученица четвртог разреда рачунарско – информатичке гимназије Уна Теофиловић, а ученица другог разреда гимназије Анастасија Столић додала је да су ученици ове школе међу ријетким којим се указала прилика да уче јапански језик.

– Желим да научим што више страних језика, и у том смислу обогатим вокабулар, а јапански је одлична прилика за то – рекла је Столићева казавши да вјерује да је језик доста тежак, али да није несавладив.

Вођен највише знатижељом, скецији се придружио и  гимназијалац Лука Милинковић.

– Ово је добра прилика да научимо нови језик, занимљива ми је њихова култура, менталитет и начин понашања. Нисам истраживао раније ништа о језику и култури Јапана, тако да ми је све било ново што сам сазнао на првом часу, посебно начин комбиновања три писма – рекао је Милинковић, док је ученик истог разреда Слободан Јамеџија истакао да би мисли да ће учење симбола да му зада највише муке.

– Гледам аниме и волим читати манге, што је један од разлога због чега сам се заинтересовао за јапански језик. За сад мислим да ће нам писма бити најтежи дио, али трудићемо се да савладамо – рекао је Јамеџија.

Овај пројекат Средњошколског центра „Михајло Пупин“ реализује се уз подршку локалне управе, а директорица ове установе Гордана Асентић казала је да је су на идеју увођења секције дошли управо због великог интересовања ђака.

– На крају прошле школске године провели смо анкету о теми заинтересованости ученика за учење јапанског језика и послије бројних позитивних одговора, добили подршку Градске управе за реализацију ове секције – рекла је Асентићева казавши да се часови одвијају у „СТЕМ“ лабораторији.

Нове секције

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић истакла је да је ученицима, осим часова јапанског језика, доступно још неколико новиј секција.

– Покренули смо и шаховску секцију, те секције филма и фотографије, а планирали смо и покретање дебатног клуба. Свакако, настојаћемо да и наредне године проширимо избор секција и то вјероватно у правцу нових језика – казала је Асентићева.

Related posts

Интензивирати рад
у корист пољопривреде

Derventski List

Врбица прослављена уз
молитву и дјечије рецитације

Derventski List

Идућих дана облачно и хладно

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još