Друштво

Идеалан спој теорије и праксе

Занимања из области пољопривреде и прераде хране већ неколико година препозната су као веома атрактивна за ученике, што због стручне праксе, тако и због општег знања које се стиче током четворогодишњег школовања, а Стручна и техничка школа већ другу годину заредом планирала је упис једног одјељења агротехничара.

Директорица школе Бранка Јовић објашњава да се наставни програм за ово занимање састоји од општеобразовног и стручног дијела.

– Ђаци током четири године усвајају основна знања и вјештине из области пољопривредне производње, а омогућено им је и путовање на домаће и међународне сајмове, што је свршеним основцима такође примамљиво при избору будућег занимања – казала је Јовићева додавши да је програм осмишљен у складу са домаћим и свјетским трендовима у области пољопривреде.

– Ученици су оспособљени да препознају специфичности појединих технологија у биљној и анималној производњи, да примијене технологије узгоја биљне и анималне производње, употребљавају пољопривредне машине, уређаје, алате и опрему у производњи, те да одаберу методе и средства за заштиту биља. Они такође резимирају и проводе начела добре пољопривредне праксе и одрживог развоја, прате и примјењују законске прописе заштите на раду и заштите животне околине, те примјењује основе предузетничког пословања и организације рада – објаснила је директорица истичући да свршени агротехничари имају широку лепезу могућности за запослење.

– Ово занимање пружа могућности запослења на различитим мјестима, као што је рад у јавним установама, самозапошљавање у систему пољопривредног предузећа, рад у ратарским, воћарским, виноградарским и винарским предузећима, те пољопривредним апотекама, пластеницима, стакленицима, пчелињацима и винотекама, као и на линијама за прераду пољопривредних производа. Такође, знање стечено у овом програму пружа добру основу за наставак школовања и усавршавања у овом домену – објаснила је Јовићева.

Стручна и техничка школа ове године уписује укупно 120 ученика у по једном одјељењу техничара ЦНЦ технологија, агротехничара и кувара, те комбинованом одјељењу обрађивач метала резањем и бравар – заваривач, као и једном комбинованом одјељењу трговачки и царински техничар.

Сва занимања која су планирана за упис у идућој школској години у Стручној и техничкој школи доступна су на интернет порталу Дервентског листа www.derventskilist.net.

Стручна и техничка школа

ЗАНИМАЊЕ              СТЕПЕН           БРОЈ ОДЈЕЉЕЊА   БРОЈ УЧЕНИКА

Техничар ЦНЦ                    IV                                    1                          24

технологија

Обрађивач метала               III                                   ½                           12

резањем

Бравар – заваривач               III                                   ½                           12

Агротехничар                           IV                                   1                            24

Трговачки техничар           IV                                    ½                           12

Царински техничар            IV                                    ½                           12

Кувар                                   III                                    1                              24

 

Related posts

И овогодишњи род љешника путује на тржиште ЕУ

admin

Угоститељи да допринесу очувању јавног реда и мира

admin

Лани остварено 4.709 ноћења

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još