ИЗДВОЈЕНОНовости

Изградња осињског водовода
улази у завршну фазу

Уговором о изградњи огранака осињског водовода у Малој Сочаници, Црнчи, Осињи и Доњим Церанима, који је градоначелник Милорад Симић данас потписао са представницима предузећа „Геокоп“ и „Херинг“, овај пројекат који обухвата водоснабдијевање око хиљаду домаћинстава улази у завршну фазу.

Уговор који је данас потписан вриједан је 1.400.000 марака, а подразумијева довођење воде до више од 300 корисника.

Градоначелник је истакао да се овим уговором приводи крају изградња осињског водовода, пројекта у који је од почетка вјеровао.

– Овај посао је вриједан 1,4 милиона марака и задовољиће потребе за водом 309 корисника. Потписивање данашњег уговора значи да је обезбијеђен новац, а пројекат завршавамо без иједног фенинга задужености,  властитим средствима из буџета града и учешћем мјештана – рекао је Симић прецизирајући да је изградња осињског водовода коштала укупно 4.072.000 марака, од чега је из буџета града издвојено 2.712.000, а мјештани су сакупили 1.360.000 КМ.

– Буџет је учествовао са 66,5 одсто, а домаћинства са 33 одсто средстава. Сваки прикључак је коштао 4.470 КМ, од чега је град сносио трошкове 2.970 КМ, док су домаћини плаћали 1.500 КМ уз ослобађање од таксе која износи 800 марака – објаснио је градоначелник подсјетивши на досадашње фазе иградње водовода за јужни дио Дервенте.

– Прва фаза је обухватила изградњу потписног цјевовода, другом фазом водовод је стигао до 508 корисника, а ова посљедња фаза воду ће довести до још 309 корисника. Осим домаћинстава, воду добијају и све цркве, парохијски и друштвени домови, гробља, школе, амбуланте – рекао је Симић најавивши да је у плану изградња водовода у још неколико села.

– Воду планирамо да обезбиједимо и за Дријен, Костреш и двије Барице у општини Брод, Вишњик, проширење на подручју Плехан, а тренутно се изводе радови у Календеровцима – најавио је градоначелник.

Потписивaње уговора поздравили су и мјештани не кријући задовољство. Слободан Радишковић из Доње Осиње истакао је да је пројекат реализован како је и договорено.

– Пуно ће нам ово значити, јер воду више нећемо морати да довозимо у цистернама – рекао је Радишковић, а  Милојко Поповић из Црнче додао је да ће градску воду у овом селу добити око 70 домаћинстава.

– Нико не може ни замислити колико је вода значајна док не дође љето и када затреба за све. Знао сам да воду довозим са удаљености од 20 километара. Можда је могло све и раније бити завршено, али тадашња скупштинска већина није дозволила, а градоначелнику и његовим сарадницима хвала за све – рекао је Поповић.

Одборник у Скупштини града Дарко Бећаревић додао је да је ово један од важнијих дана за мјештане јужног дијела града.

– Све је ово могло и раније да се деси да нису политика и скупштинска већина, која је била предвођена СДС-ом, опструисали пројекат. У наредних 180 дана мјештани ће добити питку воду – казао је Бећеревић.

Представник „Геокопа“ Синиша Ружојчић појаснио је техничке детаље пројекта.

– Цјевовод је дуг нешто више од 60 километара, а рок за извођење радова 180 дана. Замолио бих мјештане за стрпљење и сарадњу, како би могли да завршимо повјерени посао – додао је он.

Изградња осињског водовода почела је прошлог прољећа, а њиме ће вода стизати до око хиљаду домаћинстава шест села јужног дијела Дервенте, односно Црнче, Церана, Осиње, Појезне, Мале и Велике Сочанице. Воду из овог водовода већ користи дио домаћинстава.

Related posts

Влада уредбом прецизирала
право на борачки додатак

Derventski List

Конкурс за упис у Средњошколски центар „Михајло Пупин“

admin

УГОСТИТЕЉИ И ФРИЗЕРИ ДОЧЕКАЛИ ПРВЕ МУШТЕРИЈЕ (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još