Култура

Изложба драгоцјени увид у
животе и рад двојице великана

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ вечерас је отворена изложба „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“ аутора Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића, која је посвећена двојици српских великана који су ширили славу и част Србије у тешким тренуцима, када је судбина читавог народа зависила од труда изузетних појединаца.

Станковић, иначе кустос шабачког музеја и један од аутора изложбе, казао је да су Пупин и Владика Николај најбољи путоказ српском народу и данас.
-Они су, ако тако могу да кажем, космополитски националисти. То су људи који су се потпуно остварили у свом животу. Михајло Пупин је био професор на Колумбија универзитету, а Владика Николај је био хришћански геније и светац, човјек који је одликован од најрепрезентативнијих теолошких установа и институција и који је одбранио неколико доктората – рекао је Станковић додајући да су обојица све у животу постигли захваљујући свом труду и све су оставили народу.
-Ми то морамо да знамо, да су такви људи постојали, да су били честити, поштени и да им се то на крају исплатило – рекао је он.
Kњига „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“ садржи писма, преписку и биографије двојице великана, као и оригиналне фотографије и материјале.
На изложби су и приказани панои са фотографијама и писаним документима о раду и дјелу Владике Николаја и Михаила Пупина, као и људи који су помагали и утицали на њихов рад.

Изложба ће у галерији Народне библиотеке бити доступна у наредних 20 дана.

Related posts

Средњошколци гласно проговорили о насиљу

admin

Пјесници чувају сјећање
на Славка Покрајца

Derventski List

„Мрешћење шарана“ одушевљено
испратили љубитељи театра

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još