Култура

Изложбом дјела Саше Богдана отворена ликовна колонија „Патковача“

Сликарска дјела која славе љепоту ријеке Укрине, феномена воденог цвијета и абоноса представљени су вечерас у оквиру самосталне изложбе дервентског умјетника Саше Богдана под називом „У нама“ и то поводом отварања Међународне ликовне колоније „Патковача 2022“.

Идеја водиља колоније која ће и ове године окупити сликаре на обалама ријеке Укрине, и даље је промоција туристичких потенцијала Дервенте и ликовног стваралаштва, а ове године организатори су припремили и неколико новитета.

– Након дужег времена представљам се својим Дервенћанима јединим опусом дијела којег сам назвао „У нама“ који обухвата радове настале током неколико година. У склопу изложбе отварамо и ликовну колонију која почиње данас и трајаће до недјеље, 10. јула, а која се одржава на Патковачи. У оквиру ликовне колоније биће одржана и радионица, школа сликања предвиђена за млађу и старију дјецу које овим поводом позивам да нам се придруже – рекао је умјетник и организатор колоније Саша Богдан додавши да су се ове године колонији одазвали и професори што је још боља прилика за најмлађе Дервенћане.

– Колонија ове године броји око 18 учесника и, као и ранијих година, слободна је тема. У суботу имамо радни излет, који ће се одржати у центру града, а који ће пратити концерт Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке, што ће нам уљепшати сликање на тргу, а вјерујем да ће створити угодан амбијент и за наше суграђане – казао је Богдан.

Критичар др Александар Грандић оцијенио је да је Богданова умјетност свеобухватна, прожета интензивним емоцијама и експресијом.

– Обележје уметничког реда Саше Богдана је прожимање уметности, јер је он и сликар и поета и човек који запажа животне процесе око себе и то га издваја и чини уметником. У први мах може да се учини да његова платна обилују елементима, да има превише колорита и цртежа, али њега заправо карактерише импресионистички приступ, прочишћен сегмент и фигурација – рекао је Грандић додавши да Богданова дјела карактеришу емоције, душа и његов посебан однос према суштинском питању породице.

Отварању изложбе и ликовне колоније присуствовао је и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић који је истакао да Градска управа пружа подршку овој манифестацији од почетка њеног одржавања.

– Задовољство нам је подржавати овакве манифестације које окупљају велики број наших суграђана – рекао је Пашалић.

Related posts

Расписан конкурс за
најљепше пјесме о љепотама вода

Derventski List

ФОЛКЛОР, ЕТНО ПЈЕСМА И ПОЕЗИЈА У НАСТАВКУ „АРТ СЦЕНЕ“

admin

ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА „СРП“ ВЕЧЕРАС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još