ИЗДВОЈЕНОНовости

ИЗРАДА ЕЛАБОРАТА КОРАК БЛИЖЕ ВОДОВОДУ ЗА ОСИЊСКИ КРАЈ

Начелник општине Милорад Симић потписао је данас уговор о изради елабората за водоснабдијевање јужног дијела општине са фирмом „Конус инжињеринг“ из Прњавора чиме је направљен значајан корак за рјешавање питања којим би градску воду добило више од 700 домаћинстава.

Ради се о пројекту снабдијевања села јужног дијела општине „градском“ водом, с обзиром да су дио Велике Сочанице, Мишинаца и Горње Лупљанице, те дијела Горњих Церана спојени на водовод, али је дио Горњих Церана, затим Мала Сочаница и дио Велика Сочанице, Осиња, Појезна, Доњи Церани и Црнча још увијек без воде.

Елаборат би требао да понуди приближне податке о дужини и профилу мреже, евентуалним потребама за израду објеката и слично. Прецизни подаци биће познати послије израде пројекта.

Начелник општине је истакао да се ради о једном од најзначајнијих пројекта за Дервенту, те да је интересовање становника јако добар, али да многи још увијек не вјерују да ће овај пројекат бити реализован.

– Интерес је јако добар, међутим, недовољан. Људи још увијек сумњају да ће то бити одрађено, али ово није први пут да радимо пројекат водоснабдијевања, јер су сјеверни, западни и источни дио општине покривени водоводном мрежом. На основу спискова, имамо 725 заинтересованих домаћинстава, дакле 725 потреба и жеља за водом, а ја желим да вјерујем да је то скоро 1.000 потреба и мислим да ће та разлика бити промијењена када људи схвате да  ова прича нема везе са изборима, са политиком, него је то насушна прича наше општине – рекао је Симић позивајући још једном мјештане овог подручја да се укључе у пројекат.

– Обећао сам да ћу се борити да цијена прикључка не пређе 1.500 марака по домаћинству, а и општински буџет толико обезбијеђује – рекао је Симић.

Слободан Кнежевић из „Конус Инжињеринга“ изјавио је да је оквирни временски рок за израду елабората пет мјесеци.

– Овај пројекат се односи на једно велико подручје и надамо се да ћемо кроз ово рјешење добити све техничке елементе који ће послужити за израду главног пројекта. Што се тиче израде идејног рјешења, то ће трајати око пет мјесеци укључујући теренске радове, а чекамо још неке податке у вези са заинтересованошћу, али углавном то је неки оквирни временски рок који ће бити испоштован у изради овог рјешења – казао је Кнежевић.

Јавном предузећу „Комуналац“ је дато да управља одржавањем јавног водоводног система, а Милијан Стојчић из „Водовода“ казао је да у извориштима постоји довољан капацитет да водоснабдијевање овог подручја.

– Издашност три црпилишта на нашем јавном водоводном систему је негдје око 90 литара у секунди. Просјечна потрошња на годишњем нивоу воде је око 53 литре у секунди, тако да имамо довољне количине воде и у резерви и за водоснабдијевање овог подручја – рекао је Стојчић.

Потписивању уговора присуствовали су и мјештани села на које се овај пројекат односи.

Related posts

У ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР УСЕЛИЛИ ПРВИ КОРИСНИЦИ

admin

Захвалницама награђена хуманост осморо волонтера

admin

Престаје ванредна ситуација
због корона вируса

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još