ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ИЗ ГРОЗДОВА ЋЕ ПОТЕЋИ ВРХУНСКО ВИНО

У виноградима ових дана врви од посла, берба сочних гроздова приводи се крају, а виноградари истичу да је квалитет грожђа ове године врхунски.

Временски услови су ове године, како истичу у највећем винограду на подручју општине који припада винарији „Кузмановић“ из Мишинаца, били погодни за винову лозу која је дала изузетно квалитетне гроздове.

– Ове године смо имали одличне сладоре, који на скали показују од 20 до 24 брикса, односно процента сладора у воћу. То значи да је квалитет врхунски, а приноси су стандардни што значи да смо обрали око 50 тона грожђа, што ће бити око 30.000 литара вина – рекао је власник и директор винарије Симо Кузмановић, који је и главни технолог.

На више локација виногради „Кузмановић“ имају засађених 30.000 чокота на укупној површини од 37 хектара. Обрано грожђе за неколико мјесеци наћи ће се у продаји у виду вина.

– С новим винима крећемо почетком сљедеће године, што значи да ће ово грожђе бити вино за неколико мјесеци. Када тачно, то зависи од много фактора, али од јануара до марта углавном буде готово – додаје Кузмановић истичући да се у спремницима тренутно налазе вина која су спремна за конзумацију.

С обзиром на то да производња вина траје неколико мјесеци, након брања приступа се цијеђењу грожђа. Потом слиједи неколико процеса како би љубитељи овог пића своје непце обрадовали врхнунским окусима насталим у домаћој винарији.

– Најприје се вино бистри, затим слиједи ферментација, потом поново бистрење и претакање, па три филтрирања, односно грубо, фино и стерилно – појашњава Кузмановић који се брине да за сваком трпезом буде најквалитетније домаће вино.

Врсте вина

Половина засада винограда „Кузмановић“ је бијело грожђе, а половина црвено, па ће из бачви ове винарије изаћи пинот бијели и сиви, као и шардоне, те мерлот, пинот црни и франковка.

Related posts

ОШ „Никола Тесла“ и ове године показала хуманост

admin

НЕРАДНИ ДАНИ 1, 2. И 9. ЈАНУАР

admin

Уз нове лекције безбједнији на путу до школе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još